Élménypedagógia a valóban segítő tanárokért

0
666
Fotók: Orbán Júlia/Gyulafehérvári Caritas

Az Osonó Színházműhely két művésze, Fazakas Misi és Mucha Oszkár önismereti és csapatépítő műhelyfoglalkozást tartott Homoródfürdőn székelyudvarhelyi pedagógusok számára. Az élménypedagógiai képzést június 10–12. között tartották a Gyulafehérvári Caritas Iránytű a munka világába projektjének keretében.

A program során pályaválasztási szakemberek, úgynevezett mentorok segítenek 19–25 év közötti fiataloknak önismeretük elmélyítésében, személyes készségeik megismerésében és a szakmaválasztásban. De nem ők a fiatalok egyetlen támaszai. Szilárd tartóoszlopai annak a négylábú asztalnak, amelynek másik három lábát a szülők, a tágabb család és a tanárok képezik. A mentorok gyakran összegyűlnek szakmai megbeszélésekre, képzésekre, hogy újult erővel, friss szemléletmóddal tekinthessenek a hozzájuk fordulók életére. A szülőkkel is rendszeresen találkoznak családlátogatások során, amelyek jó alkalmak arra, hogy a fiatalokról oldott hangulatban beszélhessenek. A tanárokkal is jó kapcsolatot ápolnak. Ennek hatására a diákok önismereti és pályaorientációs tevékenységeken vehetnek részt az iskolában, amelyeket a mentorok vagy az osztályfőnökök tartanak.

De nem csupán a pályaválasztási szakembereknek vagy a szülőknek, hanem a pedagógusoknak is szükségük van a befelé fordulásra, élményfeldolgozásra, új látásmód kialakítására ahhoz, hogy a fiataloknak érdemben segíteni tudjanak. Ezt a célt szolgálják az Iránytű a munka világába projekt élménypedagógiai eseményei, amelyeket 2019 óta az Osonó Színházműhellyel közösen szerveznek a karitászosok. Ilyen műhelymunkát tartottak múlt hétvégén Homoródfürdőn, amelynek egyik résztvevője így nyilatkozott: „Sokat vívódtam, hogy a tanév végén bevállaljam-e ezt a képzést, de nagyon jól tettem, hogy eljöttem. Feltöltött, magammal foglalkoztam, kisimult a lelkem és rájöttem, hogy sokkal több énidőre van szükségem.”

Az élménypedagógiai képzés gazdag hozadékairól a színházműhely tagjai a következőképpen írtak: „A hétvégén ismét megtörtént a csoda. A találkozás, annak minden mély rezgésével, önfeledt nevetésével, egymás iránti kíváncsiságával, önszembenézésével és könnyekkel. Bár több iskolából vettek részt tanárok, hihetetlenül gyorsan kialakult a csapat. Létrejött az egymásra figyelés, a gondolatok mélysége, a játék komolysága és öröme. Jó volt ilyen lelkes, érző lelkű és nyitott pedagógusokkal találkozni!”

Forrás: Orbán Júlia/A gyulafehérvári Caritas honlapja