Szárhegy keresztjei

0
1226

Szárhegyen folytatódnak a keresztfák feljavításai, újabbak felállítása az útkereszteződésekhez, amely a hagyomány szerint az arra járókat védelmezi és óvja, Jézus Krisztus nevében. Nagy László plébános tavaly év végén, majd ez év tavaszán több útkereszteződésnél is felszentelte a közösség szorgalmas lakóinak keze munkája által felállított kereszteket. Erről az egyedi szokásról kérdeztük a plébánost, és képekben mutatjuk meg az utóbbi hónapok munkája nyomán álló kereszteket.

A keresztek felújítása kaláka programról Nagy László gyergyószárhegyi plébános elmondta: „Egy szárhegyi lakos, Jóska bácsi évek óta a szívügyének tartja a keresztek sorsát, állapotát. Ahol el voltak hanyagolva a keresztek, nem voltak rendben tartva, biztatta a szomszédokat is, hogy állítsák helyre, s ebből lett egy szép gyakorlat. Így ahol el voltak romolva a keresztek, a szomszédság közadakozásból megcsináltatta. Voltak új utcák, ahol nem voltak útszéli keresztek, itt összefogtak, és állítottak keresztet, az elmúlt években három−négy újat állítottak, s volt szintén három−négy régi kereszt, ahová hívtak, hogy áldjam meg.” Ezekből utcai ünnepség lett ilyenkor, igeliturgiával, és a szomszédság meg is vendégelte az összegyűlteket – tette hozzá a plébános.

A falu már le van fedve, a filiában, Güdücön pedig egy régi keresztet újítottak fel, amit a július 3-i búcsúkor áld meg Nagy László plébános. A güdüci keresztről Danguly Ervin polgármester korábban egy interjúban elmondta: a güdüciek kérése volt, hogy egy körülbelül százéves keresztfát, ami magánterületen van, elég rossz állapotban, újítsák fel, és helyezzék ki méltó helyre. Ezt május végén le is szerelték, s elvitték megjavítani, hogy a búcsú alkalmával megáldhassák.

Nagy László plébános elmondta, örömmel pártolta fel a kezdeményezést, hisz a környéken nincs olyan falu, ahol ennyire ápolnák az útszéli keresztek kultuszát. Minden keresztnek van egy-egy „keresztanyja”, aki rendezi, gondozza, ápolja, díszíti az aktuális ünnepnek megfelelően. Immár harminc fölött van a keresztek száma a faluban.

A felszegi Kerekfűz utca lakossága által állított keresztet még a tavaly november 21-én délben szentelték.

Istennek és Szárhegy közösségének hála november 22-én a felszegben, a Kerekfűz utcai kereszteződésben szenteltek meg újabb, felújított keresztfát. A gyönyörű keresztfán a lakosság több tagja is dolgozott. A keresztfa felszentelését követően Kolcsár Zsófia produkcióját hallgathatták meg, majd a helybéliek finomságokkal is hozzájárultak az esemény színvonalához.

Szárhegy szép és napról napra szebb lesz, a lakosság közös erővel folytatja a fejlődés olykor rögös útján járást.

A következő új keresztfát november 28-án szentelték a Gödrös utca Holtárok felőli részén.

Idén folytatódott a sor, újabb keresztfát szentelt fel április 30-án Nagy László plébános a Vidám utca lakóinak.

Forrás: a gyergyószárhegyi egyházközség Facebook-oldala

MEGOSZTÁS