Ünnepi orgonaavató-koncert a kolozsvári Szent Mihály-templomban

0
1792

A kolozsvári Szent Mihály-templom látogatásáról érdeklődnek sokan, húsvét ünnepe óta pedig a hétköznapi szentmiséket is már ott ünnepelhetik a hívek.

A felújított templom átadásának egyik állomásához ért az egyházközség, ugyanis szombaton, június 18-án a bérmálást megelőzően szentelik fel a templom orgonáját, majd vasárnap június 19-én, 20 órai kezdettel szólaltatja meg Fassang László orgonaművész teljes erejében és pompájában.

Az orgona történetében jelentős változást követhetünk az évszázadok alatt, melynek restaurálási munkálatai révén, bővítésekkel is gazdagodott. A kolozsvári Szent Mihály-templom egy történelmi és művészi értékű barokk orgonaegyüttest foglal magába, amely az országban egyedülálló, s méltán váltja ki szakemberek és zeneszerető közösségünk csodálatát. Lehetőséget nyújt két vagy több orgonára írt darabok megszólaltatására. A hangszer 1753-ban épült, eredetileg 12 szólóregiszterrel rendelkezik, a nagyszebeni Johannes Hahn mester műhelyéből származik, amely a századok során méltóan szolgálta a liturgiát és a szent zenét. Számos bővítésen és átalakításon esett át, mostani formáját három manuállal és 35 regiszterrel 1996-ban nyerte el. A templom felújítási munkálatai befejeztével elengedhetetlenné vált annak teljes javítása, tisztítása, intonálása és hangolása. A hangkép bővítése és kiegyensúlyozása érdekében egy új szóló regiszterrel is bővül a hangszer, egy Principal 16` pedálregiszterrel.

Vasárnap, június 19-én este 8 órától az ünnepi hangverseny keretén belül Fassang László, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a párizsi Conservatoire tanára művészi orgonajátéka révén szólal meg a felújított hangszer közel 3000 sípja.