A Jad Vasem elnökét fogadta a pápa: szövetséges az antiszemitizmus elleni küzdelemben

0
628
Ferenc pápa a Jad Vasem elnökével. Fotó: Vatican media

Ferenc pápa audiencián fogadta Dani Dayant, a Jad Vasem, jeruzsálemi Holokauszt Emlékmúzeum elnökét június 9-én. A pápa megerősítette, hogy hozzájárul a zsidósággal szembeni mindennemű ellenérzés, ellenségesség vagy előítélet elleni küzdelemhez. Ez volt az első alkalom, hogy a pápa magánaudiencián fogadta a Jad Vasem elnökét – nyilatkozta Dani Dayan a találkozó után.

Az audiencia után nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak Dani Dayan, aki a pápát barátnak és szövetségesnek nevezte az antiszemitizmus legyőzésében folytatott küzdelemben. Az 1953-ban alapított, jeruzsálemi székhelyű Jad Vasem a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága, melyet Ferenc pápa 2014-es szentföldi látogatása során fölkeresett. Ott mondott beszédében az Úrhoz fohászkodott a „kegyelemért, hogy szégyenkezzünk, mint emberek, hogy ilyenre voltunk képesek.” Így kiáltott: „Soha többet, Uram, soha többet!”

A Vatikáni Levéltár megnyitása XII. Piusz idejére vonatkozóan

Dani Dayan az interjúban kiemelte, hogy ez volt az első alkalom, hogy a pápa a Jad Vasem elnökét fogadta a Vatikánban. Mivel mindketten Buenos Aires-i születésűek, nagy örömére szolgált, hogy anyanyelvükön, spanyolul beszélhettek egymással. A Holokauszt Emlékközpont elnöke köszönetet mondott a pápának a Vatikáni Levéltár XII. Piusz pápaságára (1939−1958) vonatkozó dokumentumainak megnyitásáért. 2020 márciusában nyitotta meg kapuit a Vatikáni Apostoli Levéltár és a Szentszék több más archívuma a kutatók előtt. Ez hozzátartozik az igazsághoz – válaszolta a pápa az elnök köszönetnyilvánítására, majd megismételte: az egyház nem fél a történelemtől, hanem szereti azt. Azzal is tisztában van, hogy mint minden más társadalomban, az egyházban is voltak az emberiségnek abban a szörnyű időszakában olyanok, akik helyesen cselekedtek, és olyanok, akik nem.

Történelmi pillanat a pápai audiencia a Jad Vasem számára

A Jad Vasem elnöke az interjúban elmondta, hogy Ferenc pápa nagyon világosan elítélte az antiszemitizmus csapását, és aláhúzta, hogy fontos tovább folytatni az ellene való küzdelmet. „Történelmi pillanat ez a Jad Vasem számára, mely annak a hatmillió zsidónak állít emléket, akiket a náci Németország és szövetségesei megöltek” – nyilatkozta Dani Dayan. „Ez az első alkalom, hogy a pápa magánaudiencián fogadja a Jad Vasem elnökét. Azt hiszem, hogy ez megmutatja a világnak, mekkora jelentőséget tulajdonít Ferenc pápa, a katolikus egyház vezetője a holokausztnak és az antiszemitizmus elleni küzdelemnek. A találkozó végén Dani Dayan ajándékot adott a pápának, aki nagyon kedvesen viszonozta azt, mondván: „Soha ne feledjétek, hogy itt van egy barátotok” – zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját a Jad Vasem elnöke.

Gedő Ágnes / Linda Bordoni és Cecilia Mutual

Forrás: Vatican News