Elhunyt a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesteri helytartója, Fra’ Marco Luzzago

1
942

Fra’ Marco Luzzago nagymesteri helytartót a rend korábbi nagymesterének, Fra’ Giacomo dalla Torrenak a halála után, 2020. november 8-án átmenetileg választották a Szuverén Máltai Lovagrend élére az új nagymester megválasztásáig. Luzzago június 7-én hirtelen betegség következtében 71 éves korában elhunyt Villa Ciccoliniben (Sforzacosta, Macerata tartomány).

A Szuverén Máltai Lovagrend alkotmányának 17. cikke értelmében az új vezető megválasztásáig a nagykommendátor, Fra’ Ruy Gonçalo do Valle Peixoto de Villas-Boas vette át az ideiglenes helytartói feladatokat mint a Szuverén Máltai Lovagrend vezetője. 

Az elhunyt Fra’ Marco Luzzago 1950-ben született Bresciában. A bresciai ferencesek intézetében érettségizett, majd a padovai és a pármai egyetemeken végzett orvosi tanulmányokat. Ezután felkérték, hogy kezelje családja vagyonát. 1975-ben csatlakozott a Szuverén Máltai Lovagrendhez a Lombardia és Velence Nagypriorátusban, és 2003-ban tette le ünnepélyes fogadalmát. Részt vett a rend lourdes-i nemzetközi zarándoklatain, valamint az assisi és loretói nemzeti zarándoklatokon. 2010-től teljes egészében a Máltai Lovagrendnek szentelte életét, és Marche megyébe költözött, hogy gondoskodjék a rend egyik parancsnokságáról. 2011-től jogi kommendátor volt a római nagypriorátusban, az Észak-Marche régió küldöttje és a könyvtár vezetője volt. 2017 és 2020 között a Máltai Lovagrend Olasz Szövetségének tanácsosa volt. 

A Catholic News Service híradása szerint a Máltai Lovagrendnek 13 500 tagja, 80 000 önkéntese és 25 000 orvosönkéntese, illetve egészségügyi szakembere a világ 120 országában szolgálja, segíti a betegeket, rászorulókat és nyújt humanitárius segítséget a legkülönbözőbb szükséghelyzetekben.

Forrás: Magyar Máltai Lovagok Szövetsége

MEGOSZTÁS

1 HOZZÁSZÓLÁS