Ferenc pápa imádkozik a pünkösdi nigériai támadások áldozataiért

0
873
A nigériai terrortámadás nyomai a Xavéri Szent Ferenc templomban. Fotó: Vatican News/AFP

Fegyveres férfiak törtek be a Xavéri Szent Ferenc templomba Nyugat-Nigériában, és tüzet nyitottak a pünkösdi szentmisén résztvevő hívekre. A támadásnak számos halottja van, köztük gyermekek is. Ferenc pápa lelki közelségét fejezte ki az áldozatok és sebesültek hozzátartozóinak. A nigériai elnök megerősítette: az ország nem adja meg magát a gonosz erőinek.

Vérbe torkollott a pünkösdi szertartás Nigériában, ahol fegyveres férfiak tüzet nyitottak az Owo-ban található Xavéri Szent Ferenc templom híveire, miközben az ünnepi szentmisén vettek részt. Az első jelentések szerint a kommandó bombákat is használt. A támadást Nigéria dél-nyugati, Ondo államában hajtották végre, a térség eddig a legbékésebbek közé tartozott. Ferenc pápa is részvétét nyilvánította az áldozatok családjának. Imádkozik a halottakért és az országért, amelyet fájdalmasan sújtott az ünnep pillanatában bekövetkezett támadás.

Helyi források több mint negyven áldozatról beszélnek. Félő, hogy a sebesültek, akiket azonnal kórházba szállítottak sem élik túl a támadást, tekintettel a hiányos egészségügyi körülményekre. A helyi orvosok azt nyilatkozták a nemzetközi hírügynökségeknek, hogy sokuk már nem volt életben, mire a kórházba szállították őket. Felhívást intéztek véradásra is a környékbeli lakosok között.

„Az általános sokkhelyzetben fennáll a veszély, hogy még sok halott és sebesült van, és hogy a templomot is meggyalázták” – erősítette meg nyilatkozatában Augustine Ikwu plébános, az egyházmegye kommunikációs igazgatója, aki egyben cáfolta, hogy emberrablást is elkövettek a hívek ellen. A papok biztonságban vannak, és a megyés püspök is velük van ebben a nehéz pillanatban – magyarázta. A püspök azt kéri, hogy a terror pillanataiban őrizze meg mindenki a nyugalmát, tartsa tiszteletben a törvényt, és imádkozzon azért, hogy a béke és a normalitás visszatérjen a közösségbe és az egész országba. Az elkövetők kiléte eddig ismeretlen, a történtek pedig lesújtották a közösséget. Kirendelték a biztonsági erőket a közösségbe – mondta el a plébános, aki Isten közbenjárásáért fohászkodik, hogy visszaálljon a béke és a nyugalom Nigériában. A nigériai elnök, Muhammadu Buhari is elítélte a terrortámadást. Szóvivőjén keresztül részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak és a katolikus egyháznak. Sürgősségi erőket küldött a térségbe a sebesültek ellátására. Úgy fogalmazott: „Ez az ország soha nem fogja megadni magát a gonosznak, a sötétség erői soha nem győznek a világosság fölött”.

Forrás: Vatican News