Tamási Áron-kiállítás megnyitó Csíksomlyón

0
853

Tamási Áron-emlékévet hirdetett idénre a Nemzetpolitikai Államtitkárság az író születésének 125. évfordulója alkalmával. A Magyarság háza Csíksomlyóra hozta az író tiszteletére összeállított szabadtéri kiállítást, amelyet Csíksomlyón, a kegytemplom előtti téren június 2-án, csütörtökön este nyitottak meg.

Tamási Áron világából megismerhető Székelyföld, a székelység, a székely nyelvjárás és észjárás. A sokak által olvasott író Farkaslakán született, élt Erdélyben, Magyarországon és rövid ideig Amerikában is, ezáltal alkotásaiban is összekapcsolja az anyaországot, a Kárpát-medencében élő “külhoniakat” és a diaszpóra magyarságát. Tamási Áron neve, életműve hívó szó, amelyre minden magyar felkapja a fejét. Számos rendezvényt szerveztek az emlékévben a 125 éve született író tiszteletére. Többek között a Tamási Áron-emlékév tiszteletére díszített mozdony húzza a Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors összekapcsolt szerelvényét, az Össznemzeti Zarándokvonatot is. Minderről beszélt a kiállításmegnyitón Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, azt is hangsúlyozva, hogy nagyon sok zarándokra számítanak a csíksomlyói búcsún, ezért is hozták el a tárlatot ide, hogy minél többen láthassák.

A Magyarság Háza és a Magyar Művészeti Akadémia közreműködésével az alkotók, Csibi Krisztina igazgató, A. Szabó Magda és Hadnagy Jolán négy ilyen tárlatot állítottak össze, egyik Farkaslakán marad, a másik három vándortárlatként népszerűsíti Tamási életművét a nagyvilágban.

A csíksomlyói kiállításmegnyitón a farkaslaki Énekes madár Népdalkör tartott előadást, majd Urbán Erik ferences tartományfőnök adta áldását a jelenlévőkre.

Kép és szöveg Csúcs Mária

MEGOSZTÁS