Magyar nyelvű szentmisével kezdték a gyermeknapi ünnepet a csángók

0
1346
Fotók: MCSMSZ

Több éves szünet után idén június elsején újra megszervezték a gyermeknapi fesztivált Gyimesközéplokon, de tartalmas ünneplést tartottak a csángó diákok csíkszeredai kollégiumában is. Az ügyességi játékok és sport mellett természetesen a néptáncé volt a főszerep a Gyimesekben. A középiskolások Csíkszeredában főzőversenyt is tartottak.

Gyimesközéplokon a rendezvény reggeltől késő délutánig tartott, a tartalmas program a Mária-Magdolna templomban magyar nyelvű szentmisével kezdődött. A Bacoi Gabriel hagyományőrző és Airizer Andrea tanárnő kíséretében a legtávolabbról, Lábnyikról érkező moldvai csángómagyar delegációt: a gyerekek a nagy távolság miatt nagyon korán keltek ahhoz, hogy ne késsenek el a miséről, elismerésképpen kiemelt ülőhelyet kaptak. A templomban régi pünkösdváró éneket adott elő egy, erre az alkalomra a fesztiválon részt vevő csoportok egy-egy tagjából létrehozott alkalmi énekkar is.

A szentmise után a templom szomszédságában álló új sportcsarnok előtt közös csoportkép készült a népviseletbe öltözött gyermekseregről, majd a néptánc-előadások következtek a helyi kultúrotthonban. Fellépett a Lábnyiki Hagyományőrző Tánccsoport, a Kosteleki Magyar Ház csoportja, a gyimesbükki Csalóka Táncegyüttes, a gyimesközéploki Magok Táncegyüttes, a gyimesfelsőloki Kesice Táncegyüttes, a hidegségi Forró Gyüngyök és a háromkúti Háromkút Táncegyüttes. A gyimesi muzsikát a helyi Virics zenekar és Görbe Gyopár, a moldvait pedig a pusztinai Bálint Róbert és a balánbányai Gál Arnold és Gál Bence testvérpáros biztosították. Délben a sepsiszentgyörgyi Folker Együttes nagysikerű mesekoncertje következett Eszes Gyurka és az ezmók címmel. Ebéd után sokféle játékos, illetve kézműves tevékenységen vehettek részt a gyerekek a Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola udvarán. Délután a Márton Áron sportcsarnokban a néptáncegyüttesek barátságos focibajnokságon vettek részt, amelyen a lábnyiki csapat végül a házigazdák mögött a második helyezést érte el, nagy feltűnést keltve nyugodt és hatékony csapatjátékával. A rendezvény záróakkordja egy igazi Tatros-menti serketánc volt, amelyben a gyimesi és moldvai gyermekek közösen táncolták el rendre egymás legkedveltebb táncait.

A Csíkszeredai Csángó Kollégium bentlakóinak is tartalmas gyermeknapot szerveztek: a program már május 31-én este elkezdődött közös filmnézéssel. Elsején reggel párhuzamosan több program közül is választhattak a diákok: volt henna-festés Karácsony Kingával, pólófestés különböző technikákkal, kipróbálhattak egy izgalmas szabadulószobát, amelyet Vrencsán Gabriella és Bilibók Tamás tervezett és valósított meg. Tartottak csocsóbajnokságot, a jó idő pedig még egy vizeslufizást is megengedett a tanulóknak. Ebéd és fagylaltozás után a nap fénypontja, a nagy főzőverseny következett: négy csapat mérte össze főzőtudományát, az „eredményt pedig közösen megvacsorázták”. A résztvevők és szervezők eldöntötték, hogy jövőre egy napra ismét játszótérré varázsolják a házat.

Forrás: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ)