Ballagnak a katolikus iskolák végzősei 3. rész

0
1286

Az egyházmegyékben működő katolikus iskolák ballagásai a hétvégén zajlottak. Következőkben a szatmárnémeti és a kézdivásárhelyi iskolák ünnepségéről olvashatnak.

Szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum

A szatmári egyházmegyében meghirdetett Gondviselés évében, május 27-én, pénteken 11 órai
kezdettel, a szatmárnémeti Urunk Mennybemenetele székesegyházban püspöki szentmise keretében került sor a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum ballagására. A két ballagó osztály a hagyományokhoz híven ott fejezte be tanulmányi éveit, ahol tizenkét évvel korábban elindult az első iskolai tanévnyitón. A ballagás is egy új elindulás, de most már kirepülve az iskola családias védettségéből, ahol mindenkinek több felelősség kerül majd a vállára. A ballagási ünnepség Hám János névadó püspök szobránál koszorúzással indult, majd a székesegyházban zászlóátadással vette kezdetét. Makó Dominika és Huszti Márk XII. osztályos zászlósok ünnepélyesen átadták az iskola zászlóját Mekker Evelin és Bohus Máté XI. osztályos tanulóknak. Schönberger Jenő püspök hálaadással és a felelősségre való felhívással engedte útjukra a ballagó diákokat. A szentbeszédben az iskolai spirituális arra biztatta a fiatalokat, hogy legyenek az életszerűség oldalán még akkor is, ha néha kalandok is kecsegtetnek. Számunkra az egyházmegye fővédőszentje, I. Szent István királyunk adja meg az életszerűség formáját, amikor otthont és hazát álmodott nekünk itt a Kárpát-medencében.

A szentmise után következő ünnepi pillanatokban a pápai himnuszt és nemzeti imánkat énekeltük el majd a búcsú szavai, ünnepi beszédek és díjátadások következtek.

Búcsúztató beszédében a 11. osztályok nevében Nagy Dávid szólt az elballagókhoz: „Ne felejtsetek el ezért hálát adni mindazoknak, akik segítettek nektek eljutni eddig a fejezetig. Köszönjétek meg szüleiteknek, hogy elkísértek az úton, hogy mindenben mellettetek voltak, hogy támogattak titeket döntéseitekben. Legyetek hálásak tanáraitoknak, akik talán türelemre, kitartásra, tisztességre is tanítottak az ismeretek mellett, és segítettek, hogy felelősségteljes emberekké váljatok.
A 12., ballagó osztályok nevében Fehér Anna és Szabó Boglárka mondtak verset, majd Kondics Bianka és Gádoros Mátyás búcsúbeszéde következett. Végül a végzősök Caramel Szállok a dallal című énekének feldolgozásával búcsúztak. A kíséretben közreműködtek a zenekari társak, az iskola tanulói és Hadházi Éva tanárnő.

Ádámkó István Csaba igazgató beszéde nyitotta meg az ünnepi beszédek sorát. Megköszönte a szülők bizalmát az iskolai közösség iránt. „Maradjatok Isten oltalma alatt az iskola benneteket óvó falain kívül is és őrizzétek az itt kötött barátságokat.” Majd Pataki Csaba, a Szatmár megyei tanács elnöke fordult a jelenlevőkhöz, a magyarságunk iránti felelős magatartásra kérte a ballagókat. A felszólalók sorát Fisár Erika szaktanfelügyelő zárta, aki helytállásra biztatta a fiatalokat. Zárásként a végzősök tanulmányi és jutalomdíjazását Csapó-Ilyés Attila-Csaba aligazgató ismertette, a szak- és kísérőtanárok pedig ünnepélyesen átadták az okleveleket és díjakat.

Átadták a tanulmányi okleveleket, hittan kompetencia okleveleket, zenei okleveleket, hagyományőrző okleveleket, hangtechnikusi okleveleket, fotós- és sportokleveleket, iskolaarculat formáló okleveket. Diáktanácsosi díjak, Rákóczi Szövetség díjak, ECDL és nyelvvizsga oklevelek, valamint jutalomdíjak is gazdájukra leltek. Tanulmányi oklevelet kaptak a legalább 8,50-es átlagot elért tanulók. Az A. osztályból III. díjban részesült Takács Leonóra 9,65, II. díjban részesült Makó Dominika 9,70 és I. díjban részesült Tóth Botond 9,86-os átlaggal. A B. osztályból III. díjban részesült Gádoros Mátyás és Pop Krisztián-Balázs 9,85, II. díjban részesült Szabó Boglárka és Cuculeanu Cristian-David 9,97, I. díjban részesült Fehér Anna 10-es átlaggal. Évfolyamelső Cuculeanu Cristian-David XII. B osztályos tanuló, aki 9, 95-es tanulmányi átlagot ért el a középiskolai évek során.

Gratulálunk a végzősöknek! AMDG.

P. Pakot Géza SJ


Kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum

Május 28-án 8 órától szentmise keretében búcsúztak a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum végzős osztályaitól a kantai Szentháromság-templomban. A szentmisét az utolsó osztályfőnöki órák követték, majd egy ünnepélyes évzáró, amelyen fellépett az iskola zenekara Dezső Zelinda tanárnő vezetésével.

Beján András iskolaigazgató így búcsúzott a végzősöktől:

,,Végezetül szeretett végzős évfolyam, azt kívánom nektek, hogy maradjatok együtt, találjátok meg a holnap kulcsait, még sokáig énekeljétek a régi dalokat, és higgyetek benne, hogy arra születtünk, hogy tiszta szívvel szerethessünk, boldogok legyünk, s a föld sebeit begyógyítsuk életünken át…Sok szerencsét, sok sikert, Isten veletek!”

Forrás: az iskola Facebook oldala