Jobb közérzet betegként és gondozóként

0
868

Május 25-én, szerdán délután 5 órakor újra találkoztak a Szent Mihály-plébánia hittantermében a kolozsvári Alzheimer Café rendezvényén az érdeklődők. Ezúttal Visky Mária Krisztina szakorvos tartott előadást Jobb közérzet betegként vagy gondozóként címen.

Madaras Katalin kérdésére, kik vannak itt először, egy-két kéz emelkedett csupán a magasba. Többnyire rendszeresen visszatérő „klubtagjai” vannak a kiváló helyszínen, a Főtér 15 szám alatti hittanteremben tartott Alzheimer Cafénak, ahová az e betegséggel diagnosztizált betegek hozzátartozói járnak, informálódni, felszusszanni, sorstársakkal találkozni, kérdéseiket szakembereknek feltenni. Olyan is van, aki a beteg hozzátartozót elveszítette már, de a közösség segít feldolgozni, ami történt.

Az alkalom meghívottja, Visky Mária Krisztina szakorvos egyaránt otthon van az allergológia és immunológia, diabétesz, táplálkozás és metabolikus betegségek területén. Annál érdekesebb volt, amit elmondott, mert saját példájával kezdte: harmincasként vészes feledékenységet vett észre magán, életmódot váltott és nemcsak hogy javult, de annyira visszafordult a kezdődő baj, hogy ötvenesként két szakvizsgát tett le és most sokkal energikusabb, jobban van a bőrében, mint egészen fiatal korában.

Visky doktornő előadása érintette a betegek jobb közérzete érdekében tett lépések mellett a gondozó egészségét megőrző tanácsokat is.

A doktornő első és legfontosabb kijelentése volt: az Alzheimer-kór megelőzhető. Ám ez nem pont olyan egyszerű: nem a már diagnosztizált, kialakult betegség, hanem az egész kórkép előzhető meg. Hiszen a tünetek megjelenése előtt 20-30 évvel már ott a károsodás, ezért a minél korábban elkezdett helyes életmód a fő prevenció. Táplálkozás, alvásmegvonás, mozgáshiány… ez a három összetevő, amin javítani, változtatni kell. S hogy ez mit rejt magában? Visky doktornő figyelmeztetett: környezetünk gyökeresen megváltozott, az étkezés nagyon más, mint régebb: ultrafinomított élelmiszerek árasztanak el, több mint 80000 vegyszer van használatban… Mindezek gyulladást okoznak az agyban, a krónikus, degeneratív betegségek nagyrésze emiatt alakul ki. Enyhe gyulladásról van szó, a PetScan mutatja ki, az agyi hajszálerek gyulladása, ez károsítja a neuronokat, szinopszisokat, agyzsugorodáshoz vezet.

Már fiatal korban is jelen lehet az inzulinrezisztencia a szervezetben, a hasi elhízás is prediszponál a betegségre, valamint a II. típusú cukorbetegség, a genetika, a túlsúly, a 65 év feletti kor, a szervezetben levő krónikus gyulladás, emellett a férfiakkal szemben nők esetében gyakoribb az Alzheimer-kór megjelenése.

Mit tudunk tudományosan? Mit tudunk a mindennapjainkban megvalósítani? Ezt a két gondolatot ajánlotta a hallgatóság figyelmébe Visky doktornő, és ez utóbbi vonatkozásában javasolta, ami táplálkozásban megvalósítható: nyers zöldség, gyümölcs, rostok fogyasztása, sok víz ivása. Amit ki kell hagyni az egészség érdekében az étkezésből: a sütemények, a szintetikus édesítők, a cukor, a fehérliszt, olajak, általában a magas glikémiás indexű élelmiszerek. Ajánlott például az omega-tartalmú élelem, magvak, avokádó fogyasztása; nem elég vitamin formájában, jobb ezt a táplálékból magunkhoz venni.

Azt is a hallgatók lelkére kötötte az előadó, hogy lehetséges, megvalósítható célokat tűzzenek ki, ne túl sokat, ne irreálisat. Egyszerre csak egy étkezést kell megpróbálni feljavítani, és ha ez sikerül, azzal az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye máris 40 százalékkal csökkenthető!

Ami a betegség megelőzéséhez, a hozzátartozók, gondozók jóllétének biztosításához elengedhetetlen feltétel: a mozgás. Heti két-három alkalommal ajánlott lehet a kardio, azaz a szívet megmozgató gyakorlatok, de csak annak, aki bírja, fokozatosa. Mindenkinek ajánlott és megvalósítható a napi minimum félóra séta: ennek relaxációs hatása is van, nagyvárosi környezetben is jobb folyó, tó, víz, kertek mellett sétálni, ahol oxigéndúsabb a levegő… A mozgás főleg azoknak elengedhetetlen, akik ülőmunkát végeznek.

Az információdús, ötletgazdag előadás után a megszokott módon kávézás, teázás következett, majd kötetlenebb formában lehetett csoportosan beszélgetni, feltenni a kérdéseket, megosztani a tapasztalatokat.

A szerző felvételei

MEGOSZTÁS