Erdélyi látogatásra érkezett Novák Katalin

0
1598

Kolozsvárra érkezett Novák Katalin. Magyarország köztársasági elnöke szombaton részt vesz a Magyar Református Egység Napja alkalmával szervezett gyulafehérvári rendezvényen. Az Erdélyi Református Egyházkerület tájékoztatása szerint az ünnepség keretében leplezik le Bethlen Gábor fejedelem egészalakos szobrát Gyulafehérvár központjában, ugyanakkor a gyulafehérvári székesegyházban megkoszorúzza Márton Áron püspök sírját.

Novák Katalin csütörtök délelőtt Szentendrén részt vett a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének megnyitóján. Az ott elhangzott beszédében kiemelte: az erdélyi magyar kultúra nem a múlt egy darabja, hanem a jelen része, kulcs a magyar jövőhöz. Erdély nélkül Magyarország sem lenne ugyanaz – hangsúlyozta. Mint mondta, a szentendrei skanzen erdélyi tájegysége olyan, mint egy csillagkapu, lehetőség arra, hogy átlépjünk tér és idő korlátain, s Erdélyben érezzük magunkat.

A szentedrei skanzenben tartott ünnepségen Kovács Gergely gyulafehérvári érsek is részt vett, áldást mondott az új épületegyüttes, a szentendrei skanzen erdélyi tájegysége megnyitóján. Ezt követően hazafelé tartva együtt utazott Novák Katalin államelnök asszonnyal, adta hírül a Gyulafehérvári Érsekség.

Novák Katalin az MTI híradása szerint a szentendrei skanzenbeli ünnepségen arról is beszélt, hogy onnan egyenesen Erdélybe vezet az útja, meglátogatja Kolozsvárt, majd részt vesz egyebek mellett a tíz most felújított templom egyikének szentelésén Magyarlapádon, sétál a Bethlen Gábor alapította nagyenyedi kollégium udvarán, Gyulafehérváron pedig felavatja Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrát és megkoszorúzza Márton Áron püspök sírját.

A magyar köztársasági elnök kiemelte: harminc évvel a rendszerváltoztatást követően, egy bő évtized következetes nemzetépítő és nemzettudat-erősítő munkája után egyre többen érzik a késztetést, hogy útra keljenek, és személyesen is megtapasztalják, mit jelent, hogy a magyar nemzet határai túlnyúlnak az ország határain.