Az első szentáldozás öröme Zetelakán

0
2218

Elsőáldozó gyerekek és több száz hozzátartozó székelyruhába öltözve vett részt a szentmisén: idén Zetelakán 29 gyerek először járult szentáldozáshoz.

Az elsőáldozást következetes felkészülés előzte meg. A gyerekek több hónapon át hetente kétszer vettek részt Papp Antal és László Zsolt lelkipásztorok felkészítőin. Az elsőáldozás előtt ügyesen bizonyították hittani ismereteiket, tudásukat, ugyanakkor igyekeztek vallásos magatartásukat is formálni, hogy méltóan vehessék magukhoz Jézus szent testét: rendszeresen szentmisén, keresztúton, vecsernyén vettek részt.

Az elsőáldozás ünnepén, május 15-én megható érzés és látvány töltötte be Zetelaka templomát. Az elsőáldozó gyerekek és több száz hozzátartozójuk, szülők, testvérek, keresztszülők székelyruhába öltözve vettek részt a szentmisén. Az ünnepi beszédben Papp Antal plébános a szülők felelősségét is hangsúlyozta, továbbá felhívta a figyelmet a jó példaadás fontosságára a keresztény életet illetően, hogy a gyermekek, akik találkoznak Jézussal, mellette is maradjanak egész életükben.

Az elsőáldozók először egy szentelt gyertya lángjának jelképében vették magukhoz Krisztus világosságát, és megvallották hitüket, majd részesültek az első szentáldozásban, amelyben találkoztak a szentségi Jézussal.

A szentmisét a gyerekek szentáldozásról szóló versei tették még felemelőbbé. Végül az elsőáldozók versekkel és egy-egy szál virággal fejezték ki köszönetüket az édesanyjuknak. E hálatelt pillanatban egyetlen édesanya szeme sem maradt szárazon.

A szentmisét a falu Boros Valér egyházi kórusának énekei tették még ünnepélyesebbé.

Isten áldása kísérjen mindenkit, aki részt vett ezen a szent ünnepen és Jézus hallgassa meg az elsőáldozók imáját: “Köszönöm Jézusom, hogy az enym lettél / Kérlek, hogy szívemben örök lakást vegyél. / Maradj mindig nálam, ne hagyj már el soha, / Szeretlek, kincsem nincs, szívem adom oda. / Ámen.

Dénes Klára pedagógus, édesanya

Fotó: Dávid Botond

MEGOSZTÁS