Vándorkiállítás nyílt a nagyváradi püspöki palotában

0
893
Érszegi Márk Aurélt kérdezik az egyik kiállított tabló előtt. Fotók: a nagyváradi egyházmegye honlapja és Facebook-oldala

Tíz tablón „utazhatjuk körbe” a Földet a május 17-én, szerdán délután megnyílt Magyar katolikus jelenlét a világban című vándorkiállítás révén, amely a Magyarország határain túli, de magyar vonatkozású zarándokhelyeket, katolikus emlékeket, nagyhatású magyar katolikus személyiségeket, valamint az egyes világrészeken tevékenykedő magyar misszionáriusok szolgálatát mutatja be.

A kiállításmegnyitó résztvevőit Böcskei László nagyváradi megyés püspök köszöntötte, majd átfogó előadás keretében Érszegi Márk Aurél, a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója mutatta be a Nagyváradra érkezett vándorkiállítást. Az eseményen, amelynek a püspöki palota díszterme adott otthont, részt vettek Magyarország kolozsvári főkonzulátusának munkatársai, Kőrösi Viktor Dávid vezető konzul és Demeter Katalin konzul.

Érszegi Márk Aurél elmondta, hogy a 2021 szeptemberében Budapesten megtartott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szolgáltatta az apropót a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára arra, hogy összeállítsa ezt a témájú kiállítást. A katolikus egyház világtalálkozója ugyanis, amelyen szimbolikusan az egész katolikus egyház jelen volt Budapesten és amelynek záró szentmiséjét Ferenc pápa mutatta be, jó alkalom volt arra, „hogy megnézzük, mi az, amit mi katolikusok tudtunk adni a világegyház számára a hit révén, jelesül a katolikus hit révén, hogyan kapcsolódunk az egyetemes egyház küldetésébe”. Tíz tablón nem lehet kimerítő képet adni arról, hogy mi mindent adott a magyarság a katolikus egyháznak 1000 év leforgása alatt, ugyanakkor e kiállítás organikusan bemutatja, hogy a magyar katolicizmus minden korban bekapcsolódott a maga korának nagy, nemzetközi katolikus kezdeményezéseibe, folyamataiba.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen kritérium szerint állították össze a tablók anyagát, elmondta, arra törekedtek, hogy minden országból egy-egy olyan részt, helyet válogassanak be, amely az ottani, katolikus magyarságnak ma a legfontosabb vallási helyszínei közé tartozik. Ezekre a tablókra sűrített képek mindenike „ablakot nyit a világra, általuk bejárhatjuk a katolikus világot, megnyithatunk, elmélyíthetünk egy-egy történetet, rájöhetünk, ott voltunk és vagyunk ma is a katolikus egyház fő áramlataiban, és ez egy szép feladat számunkra”. Miért fontos ez a kiállítás egy diplomata számára? – tette fel végül a kérdést. „A diplomácia feladata az, hogy azt keressük, ami összeköt bennünket, keressük a barátság, a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségét, a hit pedig valóban összeköt, és ennek azon aspektusait kell keresni, amelyek összekötnek bennünket más népekkel, a világ más tájaival”.

A vándorkiállítás egy héten át látogatható a püspöki palota első emeletén, az egyházművészeti gyűjtemény és a többi tárlat programjába illeszkedve: keddtől szombatig, 10 és 17 óra között.

Forrás: a nagyváradi egyházmegye honlapja