Először táncoltak a csángók a szamosújvári néptáncfesztiválon

0
994
Fotó: Harangozó Imre/MCSMSZ Facebook-oldala

Huszonkét fős csángómagyar delegáció, Legedi László István és ifjú klézsei népzenész tanítványai, valamint a Benke Paulina által kísért budai, klézsei és somoskai ifjú táncosokból verbuválódott közös csoport is részt vett vett a 26. Nemzetközi Néptáncfesztiválon, Szamosújváron május 13-án és 14-én. A fesztivál negyed-évszázados történetében először lépett fel moldvai csángómagyar csoport is.

A csapat pénteken, 13-án reggel indult útnak, a Békási-szoros és a Gyilkos-tó villámgyors megtekintése után a Maros völgyén lefele haladva utazott tovább Szászrégenig, majd a mezőségi Tóvidéken áthaladva épp időben érkezett a híres erdélyi örmény fővárosba, hogy részt vehessen a Téka Alapítvány udvarán az elhunyt mezőségi népzenészek emléke előtt tisztelgő emlékoszlop avató ünnepségén. Ezután következett a városközpontban felállított szabadtéri színpadon egy gálaműsor: a fesztivál negyed-évszázados történetében először lépett fel moldvai csángómagyar csoport is.

Aznap éjszaka az ötven évvel ezelőtt útnak indult néptáncmozgalom, a táncház szülőfalujában, Széken volt a szállás. Innen indultak vasárnap reggel honismereti túrára, előbb Széken, aztán Szamosújváron, majd déltől egy könyvbemutató következett: a moldvai magyarság nagy barátja, Harangozó Imre néprajzkutató Napkeleti kalászat című kötetének bemutatója, amelyen több moldvai csángómagyar archaikus népi ima is elhangzott. Ezt délután egy hosszú felvonulás követte Szamosújvár nemrégiben épült magyar tannyelvű líceumától a városközpontig, ahol ismételten színpadra léptek a moldvai táncosok és zenészek is. Ezúttal az esti táncházban is szerepet kapott a moldvai csapat: a bálványoscsabai és vajdakamarási hagyományőrzők bemutatója után ők kezdték meg a hajnalig tartó táncmulatságot, szolgáltatva a zenét és vezetve a táncokat, fergeteges sikerrel. Rövid alvás után vasárnap reggel a csodatévő ikonja miatt messze-földön híres füzesmikolai kolostor meglátogatása zárta a kulturális ínyencségekben bővelkedő programot és a fáradt fiatalok, a nem kevésbé fiatalos idősebb mestereikkel együtt késő délutánra szerencsésen hazaérkeztek.

Forrás: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége/Facebook