Önkénteseket toboroz a Caritas

0
1210
Fotó: Orbán Júlia/Gyulafehérvári Caritas

A változás te vagy! felhívással önkéntes fiatalokat vár soraiba a Gyulafehérvári Caritas. A Young Caritas mozgalom már tizenöt éve működik és ismerteti meg a segíteni akaró fiatalokkal, hogy mekkora szükség van rájuk. Újra toboroznak: a tevékenységek köre széles, változatos, hiszen ezerféleképpen lehet segíteni.

A Caritas önkénteseinek közösségét és a Young Caritas mozgalmat már 2007 óta építik a főegyházmegyei szervezeten belül, ennek gondolatát éppen az önkénteseik csalogatták életre. A karitászosok úgy tapasztalták, hogy a fiatalok készek jó ügyek mellé állni, áldozatot hozni, de legfőképpen dolgozni jó célokért. A lelkesedésük indította el őket elmondásuk szerint ezen az úton. Honlapjukon úgy fogalmaznak: szeretnék divatba hozni a szolidaritást, a segítségnyújtást, az önkéntességet.

„A változás te is lehetsz. Ha úgy érzed, hogy szeretnél egy olyan közösséghez tartozni, ahol fantasztikus baráti közösség mellett új ismereteket, tapasztalatokat is szerezhetsz, akkor itt a helyed. Jelentkezz hozzánk önkéntesnek, mert azáltal, hogy adsz, te is gyarapodsz, része lehetsz egy jó csapatnak, mindeközben hasznosíthatod, fejlesztheted képességeidet, tudásodat, és jól érezheted magad. A változás te vagy” – fogalmaznak a felhívásban.

Érdemes fellapozni a különböző régiók portfólióit: ezekből kiderül, hogy milyen tevékenységekhez lehet kapcsolódni Csíkszéken és Gyergyószéken, Háromszéken, Marosszéken, illetve Udvarhelyszéken.

Karrierépítési szempontból is előnyös lehet

Múlt héten szerdán Marosvásárhelyen tartottak önkéntes börzét a Studium Hubban. A rendezvényt a marosvásárhelyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a komáromi Selye János Egyetem először szervezte meg az Erasmus+ projekt keretén belül olyan egyetemisták és gimnazisták számára, akik szívesen megismerkednének a helyi civil szervezetek és cégek önkéntes tevékenységi lehetőségeivel, valamint örömmel fordítanák szabadidejük egy részét szívből vállalt munkára – írja az eseményről Orbán Júlia a Gyulafehérvári Caritas honlapján. Sántha Ágnes, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa elmondta: azzal a céllal szervezték meg a rendezvényt, hogy bemutassák és népszerűsítsék a helyi civil szervezetek és cégek önkénteskedési lehetőségeit, valamint megismertessék a fiatalokkal az önként vállalt munka előnyeit és szépségét. Azt is érzékeltetni szerették volna a fiatalokkal, hogy az önkéntesmunka nem csupán önértékelésüket erősíti, hanem karrierjük építéséhez is jelentősen hozzájárul. Hiszen, aki önként végzett szolgálatra tud hivatkozni önéletrajzában, annak jelentkezését előnyben részesíthetik a munkaadók. Ez főként külföldön érezhető, de a rendezvény szervezői az itthoni civil szervezeteket és cégeket is arra szeretnék buzdítani: ajánljanak ilyen lehetőségeket a fiataloknak, és részesítsék előnyben azokat az álláskeresőket, akik önéletrajzukban szívből vállalt munkára hivatkoznak.

A börzén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első éves hallgatói, valamint az Electromaros Iskolaközpont osztályai vettek részt, akik négy civil szervezet munkatársaival találkozhattak. A Yuppi Camp, Milvus, Outward Bound és a Gyulafehérvári Caritas mutatkozott be rövid előadások és interaktív tevékenységek formájában a fiataloknak. A játékos aktivitások során a diákok betekintést nyerhettek a fent említett szervezetek munkájába. A tevékenységek gyorsan eloszlatták a fiatalok kezdeti szégyenlősségét. A standok és a Caritas önkéntességről szóló képkiállítása előtt vidám, érdeklődő csapatok verődtek össze, záporoztak a kérdések, és mind elfogytak az önismereti tesztek az Iránytű a munka világába program pályaorientációs mentorainak asztaláról. Mindebből a szervezők arra következtettek: érdemes lesz börzét szervezni jövőre is.

Aki jelentkezni szeretne, IDE kattintson!