A pápa Domus Vaticanæ néven új intézményt hozott létre

0
970
A vatikáni Szent Márta-ház madártávlatból. Fotó: Vatican News

Ferenc pápa május 5-én egy szentszéki intézménybe tömörítette a vatikáni Szent Márta-házat, a római papi házat, a VI. Pál nemzetközi házat és a Szent Benedek-házat.

Egy kirográf, vagyis saját kezűleg aláírt pápai irat rendelkezik a Domus Vaticanæ, a Vatikáni Ház létrehozásáról. A Szentszékhez kapcsolódó intézményt a pápa egyházi hivatalos jogi személy rangra emelte, amelynek székhelye Vatikánvárosi Állam. Négy alapítvány tagozódik be az új intézménybe: a Domus Sanctæ Marthæ, Domus Romana Sacerdotalis, Domus Internationalis Paulus VI és a Szent Benedek-ház, amelyek önálló formájukban megszűnnek, tulajdonaikat az Apostoli Szék Vagyonkezelősége veszi át.

Az új intézmény megőrzi a korábbi alapítványok szállásadó célú működését, összhangban az Universi Dominici Gregis apostoli konstitúció 43. pontjával, amely kizárólagosan a Szent Márta-házat jelöl ki a konklávé idejére összegyűlő pápaválasztó bíborosok lakhelyéül. A Szent Márta-ház, a római papi ház, illetve a VI. Pál nemzetközi ház a papi testvériség szellemében szállást nyújt a Római Kúrián dolgozó egyháziaknak, bíborosoknak, püspököknek, szentszéki diplomatáknak, valamint a Rómába érkező papoknak, akik a pápával találkoznak vagy vatikáni eseményeken vesznek részt.

A Domus Vaticanæ intézmény alapszabályzatát az alapítással együtt jóváhagyta a szentatya. A négy alapítványban dolgozó alkalmazottak munkaviszonyát is az új intézmény, illetve a Római Kúria szabályozza majd, amelynek jóváhagyásával a pápa Pietro Parolin bíboros államtitkárt bízta meg.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News