A közösség ereje: facsemetéket ültettek, kerítést készítettek a Csobot-hegyi kápolnáknál

0
1408
Fotók: A Csobot-hegyi tájvédelem Facebook-oldala

A Gyergyószentmiklóshoz tartozó Csobot-hegyi két Szent Anna-kápolna környékére 5000 facsemetét ültettek és 1,2 hektár területet kerítettek körbe április 30-án lelkes önkéntesek. A hegy, amin egy római katolikus és örmény katolikus Szent Anna-kápolna áll, szimbólum, szakrális hely a gyergyóiak számára. Látva, hogy a hely egyre rosszabb állapotban van, kalákát hirdettek, amin 130-150 ember vett részt. Az eseményről a szervező csapat tagját, Csibi Mártit kérdeztük, aki elmondta azt is, a mostani sikeres akciót ősszel folytatják, amikor lombhullatókat is ültetnek a kápolnák körüli hegyre, valamint tervben van a Gyilkos-tó felé vezető út és a Békény megtisztítása, ugyanakkor május 7-én az Arbor Vállalkozók Szövetsége szervezésében a Csiky-kertet tisztítják meg.

Nagyon sokan járnak ki a Csobot-hegyre, búcsú is van Anna napkor, a sportolók is szeretik, mivel 350 méterre van a város fölött, úgyhogy megvan a szintkülönbség egy jó futáshoz, biciklizéshez, lovagláshoz. Viszont déli oldal, így nagyon sérülékeny a terep, mivel agyagos a föld, s ha egy kis utat talál magának a víz, rombolódik szét az oldal. Többen vagyunk, akik hetente többször kijárunk, s nagyon látványos volt számunkra, hogy megy szét a talaj, egy talaj-rehabilitálásra lesz szükség. Sokan jártak ki terepmotorokkal is, ami nem tett jót a helynek, rendes út is van, de ahogy az romlik, egyre több utat alakítottak ki, ami nem tett jót ennek a dombnak – mondta el Csibi Márti.

A szombati kaláka történetéről így mesélt:

– Úgy döntöttünk, hogy első körben zárjuk le a helyet a motorizált járművek elől, hogy legalább ilyen állapotban maradjon meg. Ahogy ez a kezdeményezés elindult, egyre többen álltak mellénk, s kiderült, hogy nagyon sok embernek szívügye ez a hely, s került a csapatba erdész is Bara István személyében, aki meg tudta mondani, milyen fákat, hogyan kell ültetni. Régi fotókon láttuk, hogy az 1980-as évekig erdő volt a kápolnák hátánál, s eldöntöttük, hogy megpróbáljuk visszaállítani a hely régi formáját. Egyértelmű volt, ha a hely erdős terület volt, akkor újra megbírja az erdősítést.

Az esemény gyakorlatilag megszervezte önmagát − vallja a szervező csapat tagja. Nagyon szép összefogás volt, nagyjából 5000 csemetét tudtunk elültetni és ennek a 90 százalékát adományba kaptuk. Volt, aki felajánlott fehérfenyőket a szél ellen, s van olyan adomány is, amit majd ősszel tudunk felhasználni. Ősszel lesz még egy ilyen akciónk, amikor a lombhullatókat ültetjük el. Aki nem tudott kijönni, mert éppen nem volt itthon, de szívügyének tekinti a helyet, az küldött enni- és innivalót. A végén az önkormányzat is besegített, kiküldtek két munkagépet néhány emberrel. Egész estig tartott a faültetés, volt, aki csak délután tudott részt venni, segítettek a hegyi mentők is, akik arra is felkészültek, tudjanak segíteni személyi sérülés esetén, jöttek tűzoltók és csendőrök is segíteni. Más hivatalos szervek is kezdték magukénak érezni a dolgot. Sok család volt kisgyerekekkel, akik megtanulták, hogyan kell ültetni a facsemetét, így természetvédelmi napnak is beillett a program számukra.

A munka során a területet bekerítették (az ehhez szükséges 300 cölöp és a szögesdrót egy része szintén adomány volt), hogy a csemeték ne essenek a legeltetés áldozatául. Jelenleg 1,2 hektár van beültetve, ez teljes mértékben az örmény egyház tulajdona, őket keresték meg leghamarabb a szervezők, s ők nagyon örültek a kezdeményezésnek.

Egy civil kezdeményezés, amiből nagyon szép dolog lett. Ha vissza tudunk adni valamit a természetnek abból, amit elvettünk, az csak bónusz, a legfontosabb része ennek a közösségi munka, a kaláka, amit nekünk újra kell tanulnunk, s tudjuk, bármikor számíthatunk egymásra. A túlélő erő a közösségben van benne, ezt régen is tudták, hisz ha összefog a közösség, ki lehet fordítani a világot a sarkából, mi beültetni akartuk, és ez sikerült is – vallja Csibi Márti.

A jövőbeli tervekről megosztotta:

– Itt nem állhatunk meg, mivel bekerítettük a területet, a kis csemeték között le kell kaszálni a füvet, illetve őszre tervezünk még egy nagyobb akciót, mert a lombhullatókat most nem tudjuk elültetni. Lesz egy nagytakarítás a Csiky-kertben, a Gyilkos-tó fele nagyon szemetes az út, a Békény is nagyon szemetes – kezdődtek más kisebb akciók is, ami mind a közösség erejét bizonyítja. Nagyon szép lenne, ha tudnánk nagyban csinálni, csak ezt a mintát kellene követni, s egy élhető várost tudnánk kialakítani magunknak. Együtt kell megoldani a dolgokat. Egy dolgot nem szabad: hátradőlni, s azt mondani, nem tehetünk semmit. Fel kell állni, menni kell, s csinálni – ezt értették meg nagyon sokan.

− Mindent próbáltunk Gyergyóban az elmúlt száz évben a vezetésben, ezt az egyet nem: békével, szeretettel teremteni valamit, s úgy néz ki, ez működik. Az akció üzenete, hogy mások és az önkormányzat is lássa: itt vagyunk, ha szükségük van ránk. A faültetés azért is mozgatott meg ennyi embert, mert egy szakrális helyről van szó, úgy is gondolhatjuk, hogy „ott lakik Jézus nagymamája”. Oda nem lehet felmenni bármilyen lélekkel, burrogtatva akár, s a közösségből sokan vannak, akik ezt így érzik. Bízom benne, hogy meg lehet állítani a szándékos rombolást – összegezte a megmozdulásról Csibi Márti szervező.