Körmenet Nápolyban Szent Januáriusz cseppfolyóssá lett vérével

0
2375

Három év óta először tartottak ünnepélyes körmenetet a katolikusok Nápoly utcáin május első hétvégéjén, miután Szent Januáriusz (San Gennaro) vére idén először cseppfolyóssá vált.

Domenico Battaglia nápolyi érsek április 30-án nyitotta ki a nápolyi székesegyházban a Szent Januáriusz vérének ereklyéjét őrző széfet, és megállapította, hogy a vér cseppfolyós.

A csoda általában évente akár háromszor is megtörténik, amikor az érsek felemeli és forgatja a vért tartalmazó ampullákat, és kiderül, hogy a megszáradt vér folyékony.

A nápolyi hagyomány szerint a vér cseppfolyósodásának elmaradása háborút, éhínséget, betegséget vagy más katasztrófát jelez.

A helyi katolikusok április 30-án délután 5 óra után gyűltek össze a székesegyháznál, és felkiáltottak: „A csoda megtörtént!”

Szent Januáriusz mellszobrát és a szent vérét tartalmazó ampullákat ezután hagyományos körmenetben vitték végig Nápoly szűk utcáin a székesegyháztól a Szent Klára-bazilikáig.

Januáriusz vére 2020 és 2021 májusában is cseppfolyós lett, de az ünnepi körmenet a COVID-19 járvány miatt elmaradt. A 2019. májusi körmenetet a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt törölték.

A vér cseppfolyóssá válása alkalmából tartott szentmisén Battaglia érsek kiemelte Szent Januáriusz evangéliumhoz való hűségét, hiszen a szent Jézust a vértanúságig követte.

Szent Januáriusz, Nápoly védőszentje, a harmadik században élt, püspök volt, aki a feltételezések szerint Diocletianus császár keresztényüldözése idején halt mártírhalált.

„Ha ma este itt vagyunk, az azért van, mert Januáriusz püspök komolyan vette ezt az Igét, és a végsőkig követte az Úr Jézust, a vérének kiontásáig, az életének odaadásáig, tudván, hogy nincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja barátaiért” — mondta homíliájában Battaglia érsek, aki elítélte a Nápoly városában 2020-as beiktatása óta tapasztalható erőszakot is.

„Túl sokszor kellett ebben a még mindig rövid idő alatt, amióta itt élek Nápolyban, megsimogatnom fiatal anyák arcát, akiket megsebzett a gyermekük elvesztése miatti példátlan fájdalom, akiket önhibájukon kívül öltek meg, talán egy fiúk közötti vita során” — mondta.

Az 59 éves érsek azt mondta, hogy Januáriusz vérének cseppfolyóssá válása jel, felhívás a nápolyiaknak, hogy dolgozzanak azért, hogy „megállítsák az ártatlan vér folyását, lefogják a testvérek kezét, akik testvéreik ellen vetik magukat, ne okozzanak több sebet, amely csak szétszakítja városunk és az egész világ társadalmi, oktatási, gazdasági szövetét”.

Szent Januáriusz közbenjárását kérte, hogy ne csak az érsekség területén tapasztalható erőszakot állítsa meg, hanem az ukrajnai háborúban „még mindig folyó véráldozatnak” is vessen véget.” Mennyire fontos mindez egy ilyen összetett, nehéz, súlyos időben, amikor a mi vértanúnk, Januáriusz vére, annak vérének fényes jele, aki szeretett minket azzal, hogy felajánlotta magát értünk a kereszten, s aki folyamatosan emlékeztet bennünket a gonoszság, az erőszak, a visszaélések és a háború oly sok kis ártatlan áldozatának vérére” — mondta Battaglia érsek.

Szent Januáriusz vérének cseppfolyóssá válása hagyományosan évente háromszor történik: május első szombatján, szeptember 19-én, a szent ünnepén és december 16-án, a közeli Vezúv 1631-es kitörésének évfordulóján.

Forrás: Catholic News Agency

Fordította és szerkesztette Bodó Márta