Ferenc pápa a kiskorúakat védő bizottsághoz: ma nagyobb biztonságban vannak a gyermekek

0
1005
Fotók: Vatican Media

Április 29-én pénteken délelőtt fogadta Ferenc pápa a Vatikánban a Kiskorúak Védelme Pápai Bizottságának közgyűlését. A szentatya beszédében elmondta, hogy „napjainkban a kiskorúak és a kiszolgáltatott emberek az egyházban nagyobb biztonságban érezhetik magukat a tanács munkájának köszönhetően”. A pápa továbbá megerősítette, hogy „a reform jegyében a helyük továbbra is a Hittani Kongregáció keretében marad, bár delegátusuk révén közvetlen kapcsolatban állnak vele”.

„A kiskorúak és a kiszolgáltatott emberek nagyobb biztonságban vannak ma az egyházban a bizottság elkötelezettsége révén. Ez a szolgálat további gondos eljárást és folyamatos figyelmet igényel, hogy az egyház ne csak biztonságos hely legyen a kiskorúak számára és egyúttal a gyógyulás helye, hanem teljes mértékben megbízható legyen jogaik előmozdításában szerte a világon. Valójában sajnos továbbra is adódnak olyan helyzetek, amelyek a gyermekek méltóságát veszélyeztetik” – fogalmazott Ferenc pápa a találkozón a Vatikáni Rádió tudósítása szerint. A szentatya erélyesen leszögezte, hogy a visszaélések minden formája elfogadhatatlan.

A gyermekek szexuális zaklatása különösen súlyos, mert sérti kibontakozó életüket és némelykor kitörölhetetlen nyomot hagy bennük. Utalt egy apa levelére, aki bántalmazott fiáról írja, hogy évekig nem tudott kimenni a szobájából. Mivel a túlélők tanúságtétele nyílt seb Krisztus testében, az egyházban, ezért a pápa arra kérte a bizottság tagjait, hogy továbbra is szorgalmasan és bátran dolgozzanak e sebek megismertetésén. Keressék fel a szenvedőket és ismerjék fel a bennük szenvedő Megváltó tanúságtételét. Hozzátette: ez közös út mindenki, így püspökök, egyházi elöljárók, papok, diakónusok, szerzetesek, katekéták és világi hívek számára. Az egyház minden tagjának hivatása, – életállapotának megfelelően – hogy felelősséget vállaljon a visszaélések megelőzéséért és a gyógyulásért.

Hogy a gyermekek védelme normává váljon az egyházon belül

A bizottság jövője kapcsán a pápa a Praedicate Evangelium Apostoli Konstitúciójára hivatkozott, amelyben formálisan is megalapította, hogy a szervezet a Római Kúria részeként, a Hittani Kongregáció keretén belül működik. Ezzel persze nem akarja veszélyeztetni gondolat- és cselekvés szabadságukat. A Kiskorúak Védelme Bizottságot a Kongregáción belül hozták létre, amely a papság tagjai által elkövetett szexuális visszaélésekkel foglalkozik, akinek a pápa által kinevezett delegátus elnökével közvetlen kapcsolatban áll. Elvárja tőlük, hogy a legjobb módszereket terjesszék elő az egyház számára a kiskorúak és a kiszolgáltatott személyek védelmére, valamint a túlélők gyógyulásának elősegítésére.

Az apostoli konstitúció egy új kezdetet jelent, amelyben a bizottság feladata, hogy kiterjessze a küldetés hatókörét, hogy a bántalmazott személyek védelme és gondoskodása normává váljon az egyház életének minden területén. A szentatya elvárja, hogy működjenek együtt a Hittani Kongregációval és más vatikáni dikasztériumokkal, ennek konkrét módját ugyanakkor rájuk bízza. Ferenc pápa úgy fogalmazott: az elvetett magok lassanként termést hoznak. A papság által elkövetett gyermekbántalmazások száma évek óta csökkenést mutat a világ azon részein, ahol megbízható adatok és források állnak rendelkezésre. Éppen ezért kéri a pápa, hogy ezentúl éves jelentést készítsenek számára a kiskorúak és kiszolgáltatott felnőttek védelmét célzó kezdeményezésekről, remélve, hogy a megbízható jelentések képet nyújtanak arról, hogy mi történik és miben kell változtatni. Végül a szentatya arra kérte a bizottság tagjait, hogy segítsék a Püspöki Konferenciákat olyan speciális központok létrehozásában, ahol a bántalmazást elszenvedett embereket és családjaikat szívesen látják, meghallgathatják és elkísérhetik őket a gyógyulás és az igazságosság útján. Ez az elkötelezettség az egyház szinodális jellegének, a közösségnek és a szubszidiaritásnak a kifejeződése is lesz.

Forrás: Vatican News/P. Vértesaljai László SJ