A zarándoklat megtanít testvérré válni

0
1127
Fotó: Gerhardus.ro

Húsvét nyolcadában, április 22-én összetartó, imádságos lelkületű zarándokcsoport utazott Temesvárról Gyulafehérvárra. Indulás előtt a zarándokokat a Temesvár-józsefvárosi templomban Szilvágyi Zsolt plébános áldotta meg. A híveket az erdélyi főegyházmegye székhelyére Miklós Csaba majlátfalvi plébános lelki vezetőként és Puskás Attila lelkipásztor, a resicabányai Szentháromság templom plébánosa kísérte el. Az alábbiakban Erdei Ágota beszámolóját olvashatják.

A zarándoklatok alkalmával a mindennapi élet gondjai helyett, az ima által a belső énünkre figyelhetünk, arra, amit igazából keresünk: életcélt, nyugalmat, boldogságot, Istent. Imáinkat, a dicsőséges rózsafüzér titkait az egyéni szándékok mellett, a háború megszűnéséért ajánlottuk fel. A gyulafehérvári székesegyházban bemutatott szentmise után, idegenvezetőnknek köszönhetően megtekinthettük Márton Áron lakosztályát az érseki palotában, a kertet, ahol házi őrizete idején sok időt töltött, és a palota udvarán lévő egészalakos ülőszobrát. Bejártuk az érseki palota egyházművészeti kiállítását, majd a Szent Mihály székesegyházat.

Várbeli sétánkon, a Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Líceum épületének érintésével láthattuk a Batthyáneum épületét is, amelyről megtudtuk, hogy sok ezer kötet, kézirat, kódex és ősnyomtatvány őrzője.
A hazafelé vezető úton Miklós Csaba plébános úgy fogalmazott, hogy ez a zarándokcsoport egy szent közösség, amelyben egymásért imádkozunk, egymást bátorítjuk. Puskás Attila plébános kiemelte, hogy az Úr a középpontja a csoportnak.

„A zarándoklatok megtanítanak egymással élni, testvérekké válni mint egy családban. Az Úr Jézustól lelki „műveltséget” kapunk, ami segít megküzdeni az élet nehézségeivel. A zarándoklat azt jelenti, hogy együtt indulunk Isten felé” – fogalmazott a plébános. A csoport első alkalommal 2009-ben, zömében temesvári hívekkel Máriapócsra zarándokolt, majd 2014-ben aradiakkal és zimándújfaluiakkal kiegészülve mára már 69 zarándokúton vehetett részt. A mostani út Káfony Mária és Kozma Matild szervező munkájának köszönhetően valósult meg.

Forrás: A temesvári egyházmegye sajtóirodája