Országos hittanolimpia Marosvásárhelyen

1
2313

Marosvásárhely adott otthont a 2022. évi magyar nyelvű római katolikus országos hittanolimpiának április 20-22. között. A rendezvény házigazdája és szervezője a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum volt. Összesen 156 diák érkezett az országos megmérettetésre 14 kísérőtanár társaságában. A szervező iskola pedagógusaiból és a környék hitoktatóiból álló 41 tagú szervezőbizottság munkáját 10 helyi önkéntes segítette a verseny sikeres lebonyolításában.
Tamási Zsolt József iskolaigazgató és a megyei tanfelügyelőség munkatársai egyaránt örömüket fejezték ki, hogy most első alkalommal ad otthont Marosvásárhely a hittanverseny országos szakaszának.

A különböző helyszínekről induló diákcsoportok felkészülését, utazását a hittan.ro oldal képriportokban mutatta be.

A nagyváradi egyházmegyéből 18 diák és 6 felkészítőtanár vett részt a verseny országos szakaszán. A diákok több nagyváradi, két érmihályfalvi, egy szalontai, egy érsemjéni, egy érszalacsi, egy szilágysomlyói, egy kárásztelki és egy magyarpataki iskolát képviseltek. Tizenhatan magyar nemzetiségűek, két diák szlovák anyanyelvű közülük. A csoport Böcskei László megyés püspök áldásával indult útnak, aki az autóbuszban ülő diákokat személyesen köszöntötte, emlékeztetve őket a feltámadás örömére, amelynek ők is hírvivői és továbbadói. Hangsúlyozta, hogy a tantárgyverseny, amelynek döntőjén részt vesznek, nemcsak megmérettetés, de egyben tanúságtétel is, lehetőség a diákoknak arra, hogy hitükről tanúságot tegyenek.

A temesvári egyházmegyéből négy diák jött a versenyre: ketten a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum, ketten pedig a Bartók Béla Elméleti Líceum diákjai.

A szatmári egyházmegyéből 16 diák és 4 kísérőtanár érkezett a hittanolimpiára. Az országos szakaszra kijutott diákok a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumot (4), a nagykárolyi Kalazanczi Szent József Római Katolikus Líceumot (5), a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumot (2), a nagykárolyi Elméleti Líceumot (4) és a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskolát (1) képviselik.

A gyulafehérvári főegyházmegyéből a legnépesebb a Hargita megyei csoport volt összesen 36 diákkal. Háromszékről 32 diák versenyzett, Maros megyéből 24 tanuló, Kolozs megyéből 20 tanuló, Fehér megyéből pedig 4 diák érkezett a megmérettetésre.
Mindannyian a megyéjük legjobbjainak bizonyultak a tantárgyverseny előző szakaszán, és hónapok óta kitartóan készültek az országos megmérettetésre.
Két év online versenyzés után ebben az évben újra fizikai jelenléttel zajlott a verseny a résztvevő diákok és hitoktatóik örömére, akik így szaktudásuk bizonyítása mellett élményekkel, építő találkozásokkal és személyes kapcsolatokkal is gazdagodhattak.

A verseny első napján kora délutántól a résztvevők fogadása és regisztrációja zajlott a Kultúrpalotában, majd négy órától ünnepélyes megnyitón vettek részt a tanárok és diákok. A szervezők, majd Pășcan Sabin Gavril főtanfelügyelő és Ilyés Ildikó helyettes tanfelügyelő köszöntőbeszédei után a marosvásárhelyi művészeti líceum diákjainak zenés műsorában gyönyörködhettek a résztvevők. Vik Jánosnak, a verseny központi bizottsága elnökének áldásával és közös imával zárult a megnyitó.

Az írásbeli próbára csütörtök reggel 9 órától került sor a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum tantermeiben, majd a versenyzés izgalmát és a stresszt maguk mögött hagyva városnéző körútra indultak a résztvevők. A Kultúrpalota, a Teleki Téka, a középkori vár, a minorita templom és a Keresztelő Szent János-templom nevezetességeit nézték meg, majd a városközpontban sétáltak végig. Este a Napsugár Néptáncegyüttes előadását tekintették meg a diákok és kísérőik.

A verseny záróeseménye az ünnepélyes hálaadó szentmise volt a Keresztelő Szent János plébániatemplomban. A szentmisét Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke mutatta be. Beszédében a feltámadás utáni eseményekről szóló beszámolókat János evangéliumának post scriptumaként ajánlotta a résztvevők figyelmébe. Amint a levelek utóiratai, úgy az evangéliumnak ez a fejezete is a megerősítés céljából íródott: azért, hogy megerősítse a híveket abban, hogy Jézus feltámadt, és ugyanaz, mint aki a kereszten értünk meghalt. Ugyanaz, aki minket is bíztat, támogat, és az életünk kis és nagy dolgaiban egyaránt mellettünk áll. Ameddig az életünk középpontjában Jézus van, addig mindig jó irányba haladunk. A versenyző diákok és tanárok számára azt kívánta, hogy a feltámadt Jézussal való találkozás adja meg számukra azt az örömet és izgalmat, amely keresztény életünk értelme.

A szentmisét követően került sor a díjkiosztó ünnepélyre, amelynek keretében évfolyamonként díjazták a legjobbak között is legjobbnak bizonyult tanulókat. Összesen 36 díjat és 24 dicséretet osztottak ki. Az oklevelek mellett jelképes pénzjutalomban is részesültek a diákok, az első helyezettek pedig elnyerték a havi 500 lejes teljesítmény ösztöndíjat is.

A színvonalas versenydolgozatokat számos különdíjjal jutalmazták. Különdíjat ajánlott fel a Gyulafehérvári Érsekség, a kolozsvári BBTE Teológia Kara, a Maros megyei tanfelügyelőség, valamint a Vasárnap és Keresztény Szó.

Fotó: Molnár Miklós Csaba

1 HOZZÁSZÓLÁS