Koncert, kiállítás, orgonafelújítás – sajtótájékoztató a váradi püspöki palotában

0
1112

Három fő témáról volt szó azon a sajtótájékoztatón, amelyet Böcskei László megyés püspök április 21-én, csütörtökön délelőtt tartott a nagyváradi püspöki palotában. Az esemény meghívottjai Jecza Sorina művészettörténész, Artur Kaganovskiy hegedűművész és Gabriel Bonaciu projektmenedzser voltak.

Különleges jótékonysági koncert helyszíne lesz a váradi püspöki palota egyik első emeleti kiállítóterme április 26-án, kedden: este 7 órától Antonio Vivaldi és Astor Piazzola azonos témára komponált két virtuóz darabjának (Négy évszak, illetve a Négy évszak Buenos Airesben) dallamai fognak párhuzamosan felcsendülni Artur Kaganovskiy világhírű hegedűművész és zenészbarátai, a Kaganovskiy Virtuosi előadásában.

A negyedik kiállítás megnyitására invitálják az érdeklődőket a felújított palotába: április 30-án, szombaton du. 5 órakor nyílik meg a „művész műterme” tematikára épülő tárlat, amelynek kurátora, Sorina Jecza Románia legfontosabb művészeti központjaival és múzeumaival működött együtt Temesváron, Kolozsváron, Craiován, Nagyváradon, továbbá a Cantacuzino-palotamúzeummal és a mogoșoaiai Brâncoveanu-komplexummal.

A kiállításon való részvételre meghívott művészek: Marius Bercea, Oana Fărcaș, Ion Grigorescu, Jakobovits Márta, Tincuța Marin, Ana Maria Micu, Ioan Aurel Mureșan, Paul Neagu, Dan Perjovschi, Marilena Preda-Sânc, Cristian Sida, Ujvárossy László és Ujvárossy Kerekes Gyöngyi más-más alkotói közegből – festészet, fotográfia, installáció, média – reflektálnak a műterem-témára. Az utóbbi félszáz esztendő művészgenerációjához tartoznak ők, akik e kiállítás által műtermükkel való bensőséges kapcsolatukba engednek bepillantást.

A székesegyház 18. századi orgonájának felújítási munkálatairól szóló beszámoló képezte a sajtótájékoztató harmadik témáját. Elhangzott, hogy bár még nincs kitűzve az átadás időpontja, megkezdődtek a próbák a hangszer felszentelésekor tartandó koncertre. Premier lesz Nagyváradon Hector Berlioz Te Deum című gigantikus művének megszólaltatása, az orgona visszaépítésének folyamatában pedig nyílt napokat is tartanak majd, amelynek során az érdeklődők közelről is betekinthetnek a 2500 síppal rendelkező hangszer építési munkálataiba.

A főpásztor örömmel szólt a püspöki palota kertjének növekvő népszerűségéről: a magnóliák virágzása óta közel 30 ezer látogatót vonzott. Az esemény után a sajtó képviselői átvehették a kert élőlényeinek és hangulatának, valamint a vendégek biztonságának megóvása érdekében megalkotott szabályzatot.

Forrás: Nagyváradi Egyházmegye