Csíksomlyóról Bécsbe

0
1469

Miután a katolikus húsvét idejére a csíksomlyói Jakab Antal Házban a gyulafehérvári Caritas munkatársai látták őket vendégül, a kilenc fogyatékkal élő ukrán menekült a Caritas munkatársai segítségével és kíséretében Bécsbe utazott. A gyulafehérvári Caritas beszámolóját adjuk közre.

Kétnapos utazás után április 21-én, csütörtökön 5 órakor kilencen érkeztek meg a bécsi Samariterbund Segítő Központba. Beteg, idős és fogyatékkal élő emberek, akiket szívélyesen fogadtak a Haus Haidehofban. Meleg étellel várták, majd regisztrálták őket.

Jelen volt néhány tolmács, akikkel végre tudtak kommunikálni, ami nagy megkönnyebbülés volt számukra, hiszen az oroszon és az ukránon kívül más nyelven nem beszélnek. Még mi, a kísérőik is csak a Google Translate segítségével tudtunk kommunikálni velük. Némi bonyodalom után ideiglenesen elszállásolták őket a hatalmas lakóházban, ahol — ahogy láttuk — ideiglenesen több mint száz ukrán menekült lakik. Sajnos ennek a háznak a szobáit nem akadálymentesnek építették, ápoló személyzet sincs, így másik megfelelő helyet kell találni a mi menekültjeinknek.

Öten a csíksomlyói Jakab Antal Házból kísértük őket, miután nálunk töltötték a katolikus húsvéti ünnepeket, itt laktak és itt ápolták őket. Innen Bécsig az út egyáltalán nem volt könnyű a számukra, többször meg kellett állnunk pihenni. Mindezen idő alatt közel kerültek a szívünkhöz, jobbulást kívánunk nekik, és azt, hogy mihamarabb hazatérhessenek!

Köszönjük Nicolae Huzăunak, a batizi görögkatolikus parókia parókusának és lelkes csapatának, az ott élő segítőkész ukrán menekült fiatal anyáknak és fiataloknak: megengedték, hogy egy éjszakát a szállásukon töltsünk. Hálásak vagyunk a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének a kisbuszokért, és Fikó Csabának, a szervezet elnökének, hogy az egyik minket, csapatunkat szállító kisbuszt maga vezette. Hálásak vagyunk Miklós Andrea egészségügyi ápolónőnek, hogy önkéntesként a Jakab Antal Házban és az utazás során is szeretettel gondozta a betegeket.

Forrás: Caritas Alba Iulia