A máltai rend prelátusának budapesti vizitációja

0
1273

Jean Laffitte érsek, a máltai rend prelátusa Szabadhegÿ Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke meghívására háromnapos látogatásra Rómából Budapestre érkezett április első felében, hogy találkozzon a rend magyar káplánjaival, személyesen megismerkedjen az elmúlt évben felvett két káplánnal. Laffitte érsek öt évente tesz vizitációs látogatást azon országokba, ahol a rend szervezetileg működik. Utoljára 2017 decemberében volt ebből a célból Magyarországon.

Megérkezését követően hivatalában fogadta őt Ugron Imre, a rend magyarországi nagykövete, majd az elnök díszvacsorát adott tiszteletére. Másnap délelőtt a prelátus meglátogatta a Budapesti Olimpiai Központban (BOK Csarnok) az Ukrajnából érkezett menekülteket, az ellátásukban szolgálatot vállaló máltai önkénteseket és a szeretetszolgálat munkatársait.

Délután találkozott a rend káplánjaival. A megbeszélésen Cserháti Ferenc püspök, dr. Tóth Tamás és dr. Martos Balázs Levente vett részt. A több mint két és fél órás megbeszélésen elsősorban a rend reformjáról és a rendi lelkiség megerősítéséről volt szó. A káplánok meghallgatták ezzel kapcsolatban a prelátus beszámolóját, valamint azt a beszámolót is, amely a szentatya és a rend képviselőinek két utóbbi találkozójáról szólt. Az alkotmány reformja elsősorban a rend szerzetesi osztályát érinti. A rend magyarországi szövetsége a máltai lelkiségi hagyományok nyomán jó úton jár. Cserháti Ferenc püspök beszámolt a MMLSZ lelkiségi tevékenységéről, a rendszeres évi lelkigyakorlatokról, az évente kétszer (nagyböjtben és adventben) tartott lelki napokról, a hetente tartott máltai szentmisék előtti imákról, zsolozsmázásról, a zarándoklatokról, a rendszeres csütörtöki szentmisékről. A prelátus megelégedéssel nyugtázta magyar máltai lelkiséget, a káplánok szolgálatát. Szó esett további fiatal káplánok bevonásáról, máltai szerzetesi hivatások ébresztéséről.

A nap közös szentmisével zárult, amelyen Jean Laffitte prelátussal koncelebrált Cserháti Ferenc püspök és Tóth Tamás. A szentmiseáldozatot együtt ünnepelték a Franciaországból érkezett, az ukrán menekültek ellátását segítő önkéntesekkel. 

A vizitáció pénteken reggel dr. Erdő Péter bíborosnál fejeződött be. A bíboros a prímási palotában fogadta Jean Laffitte prelátus érseket, aki Cserháti Ferenc püspök, Szabadhegÿ Kristóf elnök és Maurer Péter spirituális tanásos kíséretében érkezett. A találkozás fő témája a folyamatban lévő alkotmányozási reform és a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének működése volt A látogatás élményét prelátus a vendégkönyvben is megörökítette.

Forrás: Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)