Nagypéntek Rómában

0
1316

A hagyományos Via Crucis nagypénteken visszatért a római Colosseumba, 2019 óta először. Ferenc pápa vezette a keresztutat, amelyen több mint 10 000 hívő vett részt.

A Colosseumban tartott Via Crucis hagyománya régre nyúlik vissza, a korunkban szokásossá vált formájában Szent VI. Pál pápa 1964-ben hagyta jóvá.

A keresztút az Adoramus Te himnusszal kezdődik, majd Ferenc pápa imádkozta a kezdőimát, amely a csendes szenvedés erejét idézte fel a családi élet sok gondja mellett. A feltámadt Krisztus, imádkozta a pápa, az emberiségnek a megváltás ajándékát adta, és megígérte, hogy minden könnyet felszárít majd, az emberiséget pedig Isten nagy családjává alakítja az ő szeretettel és békével ékes házában.

A 14 állomáshoz családok vitték a keresztet, és az általuk megfogalmazott elmélkedés, könyörgések és imák hangzottak el.

A pápa zárta le minden egyes stációnál az imát, majd a kórus a Stabat Mater himnusz egy-egy szakaszát énekelte.

Összesen 15 család fűzte gondolatait a keresztút egyes állomásaihoz, 15 olyan család, amely a katolikus önkéntesmozgalom csoportjaihoz tartozik. A 13. állomáshoz két nő vitte a keresztet: Albina orosz, Irina ukrán. Az előre elkészített elmélkedés helyett azonban (a megfogalmazott ellenvetésekre válaszul) csendben maradtak, és ez a csend minden szónál hangosabban szólt. A két nő egészségügyi dolgozó Rómában, ismerik egymást, barátnők, a keresztet hordozva úgy néztek egymásra, egymás szemébe, hogy abban benne volt a két szembeállított nép minden fájdalma, de minden reménye is.

A közös csendben mindenki a békéért imádkozott.

Ferenc pápa nem mondott homíliát, hanem hagyta a családok elmélkedésének szavait magukért beszélni. Záróimájában azért könyörgött, hogy az evangélium világossága ragyogjon a családok szívében minden megpróbáltatás és bánat, minden öröm közepette. Azt kérte, Isten békéje és megbocsátása töltse el a lázadó szívejet, amelyek igyekeznek távolságot tartani Istentől.

Forrás: Devin Watkins/Vatican News