A Caritas éves közgyűlésének a menekültek megsegítése volt az egyik kiemelt témája

0
1121
Fotók: Nagyváradi Egyházmegye

Kolozsvár adott otthont a Romániai Caritas Konföderáció éves közgyűlésének április 5–6. között. A találkozón részt vett Aurel Percă, a bukaresti főegyházmegye metropolita-érseke, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Claudiu Lucian Pop, a kolozsvári görögkatolikus egyházmegye püspöke, Schönberger Jenő, a Szatmári Egyházmegye főpásztora, a konferencia Igazság és Béke Bizottságának elnöke, aki országos szinten felel a Caritas Catolica tevékenységéért. Hozzájuk csatlakoztak a 30 megyében működő tíz Caritas egyesület igazgatói.

Ebben az évben a közgyűlésre egy váratlan esemény, az ukrajnai háború kontextusában került sor. Thomas Hackl, a Caritas Konföderáció Országos Válságcsoportjának vezetője jelentésében rámutatott, hogy a háború első napjától kezdve a határmenti megyékben aktív Caritas egyesületek felkészültek a menekültek megsegítésére. Országos szinten 470 szálláshelyet tettek elérhetővé a Caritas központokban, ahol több mint 5500 alkalommal szálltak meg és 8330 adag meleg ételt osztottak ki, továbbá több mint 200 embernek nyújtottak segítséget az utazás folytatásában. Ugyanakkor az ukrán kollégákat és az otthon maradt embereket is támogatta a Caritas, 70 tonna tartós-élelmiszert és egyéb segélyt küldve Ukrajnába.

A segélyszervezetek küldetésükhöz hűen egyértelműen kifejezték, hogy a továbbiakban is szándékukban áll támogatást nyújtani a szomszédos országban dolgozó kollégáknak, valamint a menekülteknek.

A helyi szervezetek vezetői és a Caritas munkatársai pontosan megvitatták, hogyan segítik majd őket közép- és hosszú távon a román társadalomba való beilleszkedésben: szociális szolgáltatásokkal, jogi tanácsadással, pszicho-affektív támogatás nyújtásával, román nyelvtanfolyamokkal, gyermekeknek szóló oktatási programokkal, tanácsadással, illetve munkalehetőségek, támogató csoportok és orvosi szolgáltatások biztosításával. Azok számára, akik más országokba szeretnének menni, az európai Caritas szervezetek munkatársaival együtt logisztikai támogatást nyújtanak az utazás folytatásához.

Forrás: Nagyváradi Egyházmegye