Lelkinap az egyházért a csíki fiataloknak

0
1481

Az ifjúság világnapja előtti napon, április 9-én tartották a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánián a csíki körzet ifjúsági lelkinapját Alcsík és Felcsík fiataljai számára. Az eseményen 220 fiatal vett részt.

A szinodalitás jegyében szervezték meg a Csík körzeti ifjúsági lelkinapot, amelyen szép számban vettek részt fiatalok, összesen 220 fiatal 26 településről.

A lelkinapot Bálint Emil főesperes csíkszeredai plébános nyitotta meg, bátorítva és hangot adva annak, hogy az egyház számít a fiatalokra. Az egyházi elöljáró azt is hangsúlyozta, hogy az idén mindkét főesperesi kerületben bérmálás lesz, és ez nagyobb lelkesedést és lendületet kell adjon az életünknek.

A lelkinap főszervezője a csíksomlyói kegytemplom igazgatója, Guia Laurean Hugó ofm, a csíki körzet ifjúsági lelkésze arra hívta a fiatalokat, hogy a nap folyamán legyenek nyitottak és fogadják mindazt, amit előkészített szervező csapatával, a ferences világi harmadrend néhány tagjával.

A fiatalok települések szerinti bemutatása után elhangzott a nap tanítása, melyet Urbán Erik ofm tartományfőnök tartott. Fiatalos hangvételű előadásával az együtt haladásra biztatta a fiatalokat. A haladás e helye az egyház: „Igyekezzünk felfedezni és élni azokkal a kincsekkel, melyek adva vannak számunkra”.

Az előadást kiscsoportos foglalkozás követte, amelyen a fiatalok hihetetlenül kreatívak voltak, beszámolójukban hangot kapott, hogy jó ilyen környezetben is találkozni, beszélni olyan témákról is, melyekről egyébként ciki és nem trendi. A kiscsoportok elkészítették saját rajzaikban kis városaikat, amelyekben megtalálható a templom, jelzése annak is, hogy az egyház fontos, a fiatalok az egyházat akarják és abban akarnak élni.

A kiscsoportot követte az az agapé amelyre a fiatalokat Bálint Emil főesperes hívta meg, az elöljáró ekkor is kiemelte: a fiatalok fontosak, értük kell tenni és olykor anyagiak terén is áldozatot hozni.

A nap kiemelkedő programrésze volt a szabadtéri keresztút, melyet Guia Laurean Hugó ferences szerzetez, ifjúsági lelkész vezetett a fiatalok bevonásával, valamint a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia ifjúsági zenecsoportja közreműködésével.

A lelkinap záró része a szentségimádás volt, amelyen a fiatalok számára adva volt a bűnbocsánat szentségének a lehetősége is.

A csíki körzet fiataljai kaptak és befogadtak valamit mindabból, ami egyházunk számára kincs és ajándék.

Köszönet Bálint Emil főesperesnek minden támogatásáért, Guia Laurean Hugó ofm-nek, Csík körzet ifjúsági lelkészének a szervezésért, a ferences világi harmadrend közreműködéséért, a csíki plébánosoknak, hogy a fiatalokat bátorították a lelkinapon való részvételre és mindazoknak, akik bármit is tettek, hogy építhessük az egyház jelenét a fiatalok között.

Csíki Szabolcs ifjúsági főlelkész

Fotók: Suciu Dorottya