Ferences ki mit tud

0
1385

Kedves VI−X. osztályos diákok! Játékra hívtunk ez év júniusáig. Célunk, hogy játékos feladatok által közelebb hozzuk a 800 éves ferences lelkiség és történet részleteit, különösen az erdélyi vonatkozásokra összpontosítva. Itt olvashatjátok a márciusi játék lehetséges megfejtéseit, illetve az áprilisi tematikát és a feladatokat.

A márciusi feladatok megoldásaihoz a következőket lehetett írni:

1. Válaszd ki a két említett kolostor közül a számodra szimpatikusabbat, és írj legalább két-három új információt a történetéről, jellemzőiről!

A kaplonyi ferencesekről azt még tudtátok, hogy:

  • eredetileg a Kapisztrán Szent János Provinciához tartozott és 1924−1927 között csatolták az erdélyihez?
  • az új templom egyhajós, teremtemplomnak lett megépítve, melynek mennyezete kazettás?
  • a kaplonyi ferences templom és kolostor műemléknek számít, az épületegyüttes három épületből áll: a ferences templom, a rendház és a Károlyi család koporsóit őrző kripta, mely a szentély részhez kapcsolódik?

A dévai ferencesekről azt még tudtátok, hogy:

  • a reformáció idején megszűnt a plébánia működése?
  • még a 20. században 13 filia tartozott a plébániához?
  • 1911-ben bukovinai székelyek költöztek Déva egyik telepére, akik igényt tartottak egy környékbeli templomra, így 1935−1940 között önerőből felépült a napjainkban is működő, telepi Szent Antal tiszteletére felszentelt templom?

2. Írd meg/oszd meg velünk a kaplonyi vagy dévai látogatásod élményét! Ha még egyik helyen sem jártál, kérdezz meg valakit a környezetedből és írd meg az ő benyomásukat. Vagy: Mutasd be (bármilyen technikát alkalmazva: rajz, festés, grafika, pontozás, fénykép vagy makett) a két helyszín valamelyikét, úgy, ahogy te látod.

Köszönjük a sok-sok kreatív munkát, megosztást!

+ kérdés: Mi a közös a két ferences helyszínben?

A két ferences helyszínben biztosan közös a templomaiknak száma, ugyanis mind Déván, mind Kaplonyban, két helyen is szolgálnak a testvérek.

Az áprilisi hónap tematikái, feladatai: a dési és az esztelneki ferencesek

Désen 1712-ben sikerült megtelepedniük Szent Ferenc követőinek. Ekkor Weiner Konrád testvér, a désaknai sókamara elöljárójának támogatásával a mai kolostor területén egy sövényházat, majd 1715-ben egy Szent Antal tiszteletére szentelt kis oratóriumot épített. 1718-ban Kornis Zsigmond gubernátor és Mikes Mihály főispán ingatlant adományoztak a rendnek kolostor építésére. A templom alapkövét 1726. május 8-án helyezték el, és 1730-ig épült. 1952-től Dés egyike volt a három kényszerlakhelynek, amit az Államhatóság kinevezett a ferencesek részére. A kolostornak csak egy negyed részét használhatták, így még a folyosó is tele volt alvóhelyekkel. Közben a testvérek különböző órákat, képzéseket tartottak egymásnak, de kertet, földet béreltek és dolgoztak, a környékbeli falvakból katolikusok és reformátusok egyaránt segítettek nekik. A kommunisták számos rendtagot rendszeresen zaklattak, testi, szellemi kényszert alkalmaztak rajtuk.

Esztelnek felső részében kápolna állt, amelyet Szent György vértanú tiszteletére szenteltek. Mellé Nagy Mózes telket vásárolt, és saját költségén egy kis házat épített fából. Első lakója P. Pálfi Ferenc volt 1676-ban – később, P. Dóczi Imre idejében, fából építették az első kolostort, amelyet 1690-ben fejeztek be. A kolostor melletti templom 1710–1729 között épült a régi Szent György kápolna elemeinek felhasználásával. Az kápolna legfőbb ékessége az 1750-ben készült Esztelneki Madonna volt, amit a csíksomlyói Szűzanya szobrának mintájára készítettek. A kolostor a templommal együtt 1921. december 23-án leégett. Minden – az értékes könyvtár és a sok kézirat – a lángok martalékává vált. 1952-től Esztelnek egyike volt a három kényszerlakhelynek, amit az Államhatóság kinevezett a ferencesek részére. Mivel ugyancsak Esztelnekre zsúfolták be a minoriták, iskolatestvérek, egyházmegyés papok jó néhány tagját is, igencsak szűkös volt a hely a „családok” számára. A ferencesek a faluban gyakran végeztek kisegítő, de akár mezőgazdasági munkát is a fenntartásuk érdekében.

Feladat:

1. Válaszd ki a két említett kolostor közül a számodra szimpatikusabbat, és írj legalább két-három olyan új információt a történetéről, jellemzőiről, amelyek nem olvashatóak a fenti szövegben!

2. Írd meg/oszd meg velünk dési vagy esztelneki látogatásod élményét! Ha még egyik helyen sem jártál, kérdezz meg valakit a környezetedből, és írd meg az ő benyomásukat. Vagy: Mutasd be (bármilyen technikát alkalmazva: rajz, festés, grafika, pontozás, netán fénykép vagy makett) a két helyszín valamelyikét, úgy, ahogy te látod.

+ kérdés: Mi a közös a két ferences helyszínben? Netán tudod részletezni is? (Segítségül eláruljuk, hogy a kommunizmus évei alatt állami szempontból fontos megfigyelő helyszínnek számított mindkét településen lévő kolostor.)

A megoldásokat postán (Oficiul Provincial al Franciscanilor – Ferences ki-mit tud játék, Mun. Cluj-Napoca, str. Emile Zola, nr. 4, 400112, jud. Cluj) vagy emailben az ofmjatek@gmail.com címekre várjuk. Elég csak az egyikre beküldeni!

Korosztály: VI−X. osztály, egyéni részvétellel.

Beküldési határidő: minden hónap 30. napja.

Örömteli kutakodást és sikerélményt kívánunk!

MEGOSZTÁS