Munkácson járt a Gyulafehérvári Caritas

0
883
Lucsok Miklós püspök és Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója

Kárpátalján jártak a Gyulafehérvári Caritas munkatársai szerdán, március 30-án. A küldöttség Márton András Caritas-igazgató vezetésével Munkácson tájékozódott az ukrajnai háború okozta válságos helyzetről. Találkoztak a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye apostoli kormányzójával, Lucsok P. Miklós OP püspökkel és az egyházmegyei Szent Márton Karitász munkatársaival, vezetőivel.

A Gyulafehérvári Caritas küldöttsége megtudta, hogy Kárpátalja egymilliós lakossága hozzávetőlegesen kétszázezer belső menekültet fogadott be, ez látható is volt városok utcáin, közterein, mert az átlagnál kétszer, háromszor annyian sétáltak itt napközben.

A Karitász nagyjából 1200 embert szállásolt el, élelmez, és még 1500 személyt lát el élelemmel – tehát élelmiszerre folyamatosan szükségük van, szállítmányokat fogadnak, szerveznek és küldenek tovább a háborús övezetekbe. Az amúgy is komoly nélkülözéssel küzdő lakosság még inkább elszegényedik, munkahelyek szűnnek meg és a menekültek is komoly terhet jelentenek.

A beszélgetés és séták alkalmával azt tapasztalták a Gyulafehérvári Caritas képviselői, hogy Kárpátalján nyugalom van, egyelőre nincs fenyegetettség, a lakosok élik megszokott mindennapi életüket.

Többek között egy kisebb rakományt is vittek kárpátaljai látogatásukkor magukkal, élelmiszert, pelenkát, higiéniai szereket és matracokat a Gyulafehérvári Caritas raktáraiból, illetve a marosvásárhelyi Carrière iroda adományából. Az ETV-vel, az ErdélyFM-mel és a Marosvásárhelyi Rádióval közös kampány során eddig 34 212,80 lej és 298 euró gyűlt, amely ezután kerül felhasználásra.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas