Nagyböjti ifjúsági lelki nap Gyergyószentmiklóson

0
1391
A lelki nap számos programot tartogatott a fiatalok számára. Fotók: Pasca Szilárd

Gyergyó-kerületi ifjúsági lelki napra gyűltek össze a fiatalok március 26-án reggel 9 órára Gyergyószentmiklóson a Szent István-plébánián. A program mottója Máté evangéliumából származik: „Ahol a kincsed van, ott van a szíved is” (Mt 6,21).

A lelki nap számos programot tartogatott a fiatalok számára, a regisztráció, illetve Keresztes Zoltán plébános imája és köszöntő szavai után tanulságos játékban vettek részt, amelyet Hanuleac Tamás gyergyóalfalvi segédlelkész vezetett.

Ezt követően Simon Imre gyimesbükki segédlelkész tartotta az első tanítást. Elmélkedésében kitért arra, hogy a szívet nagy gonddal kell őrizni, hiszen onnan indul ki az élet, amely meghatároz bennünket. Hangsúlyozta: meg kell vizsgálnunk, hogy mit halmozunk fel benne: bűnöket vagy kincseket. Tovább folytatva kiemelte, hogy az embernek mennyei kincsekkel kell feltöltenie a szívét, mert azt – a Szentírás tanúsága szerint – „nem rágja meg a moly és nem marja rozsda, (…) és nem lopják el a tolvajok”.

A tanítást elmélyítendő a fiatalok csoportmunkában vettek részt, amelyben lehetőség nyílt számukra átgondolni és átbeszélni, megvizsgálni azt, hogy mik jelentik számukra a legnagyobb kincset életükben.

Szünet után a program újabb tanítással folytatódott, amelyet Csillag Csilla csíkszentdomokosi segítőnővér vezetett. Tanúságtételében saját hivatásáról, mindennapjairól a hallgatóság figyelmét megragadóan beszélt. Élettörténetét kötötte össze a lelki nap mottójával, kiindulva a hármas szerzetesi fogadalomtól, amely az engedelmesség, a tisztaság és a szegénység. Csilla nővér tanítását újabb csoportmunka követte, amelyben a moderátor arra kérte a fiatalokat, hogy kreatív módon – színdarab előadásában, vagy versírás, illetve fogalmazás formájában jelenítsék meg azt, hogy milyen kincseket szeretnének megköszönni Istennek.

A csoportmunka után a jól kiérdemelt ebéd következett, ezt követően kötetlen beszélgetés. A jó kedvhez hozzájárult a napsütéses, szívet melengető idő is, amit a fiatalok a plébánia udvarán ki is használtak.

Ebéd után a csoportmunka megosztása következett, majd összefoglaló az elhangzottakról, amelyet Fülöp Zsombor gyergyószentmiklósi segédlelkész vezetett.

A lelki nap utolsó mozzanata a plébániatemplomban folytatódott, ahol szentségimádással egybekötött keresztutat imádkoztunk, a szertartást Antal Zoltán ditrói segédlelkész vezette. A keresztúti ájtatosságba a fiatalok is aktívan bekapcsolódtak egy-egy keresztúti állomáshoz kötődő elmélkedéssel. Eközben a szentgyónás elvégzésére is lehetőség volt.

Végül, a lelki napot megkoronázandó, szentmisén vettünk részt, amelynek főcelebránsa Simon Imre segédlelkész volt. Prédikációjával újabb buzdításokkal gazdagította a jelenlevőket. A lelki nap délután 4 órakor zárult, reményeink szerint 37 fiatal megújult szívvel-lélekkel tért haza otthonába.

Pasca Szilárd, Gyergyó-kerületi ifjúsági lelkész