Megtanulni az elfogadást − Lelki délután Szent Józseffel

0
1491

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében 2021-ben született meg a Szent József Lelki Közösség program férfiaknak a Szent József-év kapcsán. Évente többször találkoznak több helységből olyan férfiak, akik szeretnének Szent József lelkületében növekedni. Szent József ünnepén, március 19-én a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia keretében működő Lelki Otthon − Imádság Házában tartották az imatalálkozót, amelyre harmincnapos lelkigyakorlattal hangolódtak.

Több helységből is összegyűltek és megosztották egymással életüket, mindennapjaikat. A lelki programot és az elmélkedést a közösség létrejöttét is kezdeményező Hajlák Attila-István plébános vezette. A Szent István-templomban tartott hálaadó szentmisén minden édesapa és férj áldásban részesült. A szentmisét Keresztes Zoltán plébános, Pasca Szilárd segédlelkész és Hajlák Attila-István plébánosok celebrálták.

„József nem egy passzívan beletörődő ember. Vezető szerepe bátor és erős. Az elfogadás az az út, amelyen keresztül a Szentlélektől kapott erő ajándéka megnyilvánul életünkben. Csak az Úr adhat erőt ahhoz, hogy elfogadjuk az életet úgy, ahogy van, hogy teret adjunk a lét ellentmondásos, váratlan, kiábrándító oldalának is.” (Ferenc pápa: Patris corde)
Megtanulni az elfogadást!
Az elfogadás az az út, amelyen keresztül a Szentlélektől kapott erő ajándéka megnyilvánul életünkben. Minden elfogadás az első könnycseppel indul útjára. Van az életben minden: elfogadás, szeretet, bizalom, hit, megértés, színek, csak rajtad áll, hogy mit veszel észre, és mit teszel az életedbe. Ha hittel és bizalommal fordulsz mások felé, nem lehet gond: ha mégis, legalább nem zárt ajtók mögött rejtegeted azt, amit erre az életre kaptál, arra, hogy szebbé tedd mások életét. Hiszen a szívünk ezért van, nem azért, hogy rejtegessük, kínozzuk. Nem bezárni kell, hanem szabadon engedni, szárnyalni hagyni.
Ha az ember békében akar élni önmagával, az elfogadás nagyon fontos. Sőt, elengedhetetlen. Szent József személyének titka az elfogadás.
Az adás és az elfogadás után a szeretet iskolájának talán legnehezebb tantárgya az elengedés művészete. Elengedni mindent és mindenkit, akiket valaha szerettünk, és hinni, hogy a lélek szabadságában örökre együtt maradunk.
A megértés hozzásegít az elfogadáshoz, az elfogadás pedig a gyógyulás feltétele. Nagyon nehéz sok mindent megérteni az életben. A gyógyító szerető Isten, akkor cselekszik bennünk, ha elfogadjuk azt, amitől fáj az életünk.
Szent József lelkületében egy nagy szabadságot ismerhetünk fel. Szent József szabad ember!
Szabad csak az lehet, aki szeret. A szeretet pedig odaadás és elfogadás egyszerre.” (Részlet Hajlák Attila-István plébános katekéziséből)

Laczkó Lóránd