Magyar egyházi személyeket tüntettek ki: köztük Erdő Péter bíborost

0
1723
Fotó: MTI

Több jeles magyar egyházi személyiséget is díjaztak az elmúlt héten: Erdő Péter bíboros Esterházy-díjat kapott, a szentatya pedig Pro Ecclesia et Pontifice vagyis Egyházért és a Pápáért díjjal ismerte el Fábry Kornélnak, az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatójának és Horváth Zoltán István kanonoknak a munkáját az Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezésében.

Március 13-án, vasárnap az Országház felsőházi termében ünnepséget rendeztek Esterházy János mártírsorsú felvidéki politikus emlékére. Az eseményen a Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottság Esterházy-díjjal tüntette ki Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket. Az emlékülésen ünnepi beszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiemelte, Esterházy János megerősít minket kereszténységünkben, magyarságunkban, közép-európai sorsközösségünkben. A Rákóczi Szövetség idén Erdő Péter bíboros-prímásnak adományozta az Esterházy-díjat, úgy fogalmaztak: mindazért, amit a kereszténységért tett és tesz, különös tekintettel is a magyarság és Európa lelki megújulását szolgáló budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezéséért.

A méltatást Orosch János nagyszombati érsek mondta. Kiemelte: Erdő Péter püspöki tehetségét jelzi, hogy fiatal kora ellenére tíz évig vezette a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát, és ugyancsak tíz évig állt az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) élén. A magyar katolikus egyházfő 25 könyv és csaknem 250 tudományos cikk szerzője, amelyek nemzetközi értékűek is. Elismertségét jelzi, hogy a Lateráni Pápai Egyetemen bemutatott, 25 év válogatott tanulmányait tartalmazó kötetének megjelenését a világ legjobb jogászainak dicséretszimfóniája fogadta – fogalmazott Orosch János.

„Az országok ma sem egyformák, és ma is van, ahol eleve hittagadást kíván a részvétel a közéletben, míg máshol ugyan nem kívánják a hit megtagadását, de úgy működnek a szisztémák, hogy abban nem vehet részt az, aki nem akar a strukturális bűnök elkövetőjévé válni. Az adott helyen, az adott lehetőségek között kell tehát az egy és közös krisztusi küldetést teljesíteni. Ez a mi dolgunk. Esterházy János példája pedig megmutatja, hogy ez olykor csak a vértanúság vállalásával sikerülhet” – emelte ki beszédében a bíboros. Az ünnepségen Esterházy-díjat adtak Martényi Árpádnak is, az Esterházy János Emlékbizottság elnökének.

Ferenc pápa elismerését Erdő Péter adta át a díjazottaknak

Ferenc pápa a Pro Ecclesia et Pontifice – az Egyházért és a Pápáért – érdemkeresztet adományozta Fábry Kornélnak, az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatójának és Horváth Zoltán István kanonoknak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért végzett munkájuk elismeréseként. A kitüntetéseket Erdő Péter bíboros, prímás adta át március 17-én Budapesten, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papsága előtt, a D50 Kulturális Központban. A főpásztor úgy fogalmazott: mindannyian szívesen emlékezünk vissza a tavaly őszi budapesti katolikus világeseményre, legfőképpen a gyertyás körmenetre és a pápai szentmisére. Ezért a megtapasztalásért sok munkatárs és szervező dolgozott, két személynek pedig maga Ferenc pápa mond köszönetet ezzel az elismeréssel. A magas rangú kitüntetést azok a 45 év feletti egyházi és világi személyek kaphatják meg, akik az egyházért, illetve a pápáért végzett szolgálatukkal jelentős érdemeket szereztek.

Forrás: Magyar Kurír; MTI; Esztergom-Budapesti Főegyházmegye