Ferenc pápa Kirill pátriárkával beszélt online az ukrajnai háborúról

0
952
A háború mindig igazságtalan. Fotó: Vatican News

A pápa és Kirill pátriárka, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája március 16-án videokonferencián beszélt az ukrajnai konfliktusról. A beszélgetést, amelyre római idő szerint kora délután került sor, először a moszkvai pátriárkátus jelentette be, majd később a Szentszék sajtóosztálya megerősítette. „A beszélgetés középpontjában az ukrajnai háború állt, valamint a keresztények és lelkipásztoraik szerepe, hogy mindent megtegyenek a béke megteremtéséért” – közölte a vatikáni sajtóiroda.

A találkozáson részt vett továbbá Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke és Hilarion volokolamszki metropolita, az Orosz Ortodox Egyház külső egyházi kapcsolatok osztályának vezetője – írja a Vatican News nyomán a Magyar Kurír.

A beszélgetés témája az Ukrajnában zajló háború volt, valamint a keresztények és pásztoraik szerepe, hogy mindent megtegyenek a béke előmozdítása érdekében.

Ferenc pápa köszönetet mondott a pátriárkának a találkozásért, amelyet annak vágya motivált, hogy népeik pásztoraiként utat mutassanak a béke felé, hogy imádkozzanak a béke ajándékáért s a fegyverek elhallgassanak. Ferenc pápa egyetértett Kirill pátriárkával abban, hogy „az egyháznak nem a politika nyelvét kell használnia, hanem Jézusét”.

„Ugyanannak a szent népnek vagyunk a pásztorai, amely hisz Istenben, a Szentháromságban, Isten Szent Anyjában: ezért kell összefognunk, hogy közös erőfeszítéssel segítsük a békét, segítsünk a szenvedőknek és keressük a béke útjait, hogy a fegyverek elhallgassanak.”

Mindkét fél hangsúlyozta a folyamatban lévő tárgyalások kiemelt fontosságát, hiszen „a háború árát az emberek fizetik meg; az orosz katonák, azok az emberek, akikre lőnek és meghalnak” – mondta a pápa.

„Pásztorként – folytatta a pápa – kötelességünk közel lenni és segíteni minden embernek, aki a háború miatt szenved. Egykor saját egyházainkban is beszéltünk szent vagy igaz háborúról. Ma nem mondhatunk ilyet. Kialakult a béke fontosságának keresztény tudata.” Egyetértett a pátriárkával: „Az egyházak feladata, hogy hozzájáruljanak a béke és az igazság megszilárdításához”. A beszélgetés végén Ferenc pápa azt mondta:

„A háború mindig igazságtalan. Mert Isten népe fizeti meg az árát. Szívünk nem állhatja meg, hogy ne sírjon a meggyilkolt gyermekek, nők, a háború minden áldozata láttán. A háború sohasem egy út. A minket egyesítő Lélek pásztorként arra kér bennünket, hogy segítsünk a háború miatt szenvedő népeken.”

Forrás: Vatican News/Magyar Kurír