Minden feladattal egy új világot fedeztek fel

0
1184

A temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum csapata a Hivatások nyomában versenyre az aradi minorita közösséget választotta mentorául, drámai jelenetük egy, a Bánságból származó, Szent Ignác nyomában járó 20. századi jezsuita életével ismertetett meg.

Csányi Annamária, X. B osztály: A projektben részt venni egy igazi élmény volt, mivel új dolgokat tanultam és sok időt töltöttem csapattársaimmal. Elmondhatom, hogy a csapattársakban új barátokat szereztem. Az aradi minorita atyák nagyon jó benyomást tettek rám. Nagyon nyitottak és kedvesek voltak hozzánk. A verseny számomra igazi kihívás volt. Alkalmam volt látni a többi iskola csapatainak is az igényes munkáját. Örültem annak, hogy a diákok igyekeztek kreatívak lenni és a legjobbat kihozni magukból. Assisi Szent Ferenc és Loyolai Szent Ignác igazi példaképekké válhatnak számunkra. Helytállásuk a mindennapi életünkben igyazi biztatás lehet. Az életükből az a benyomás maradt bennem, hogy Isten mindig velem van. Ha imádkozom hozzá, ő meghallgat és akkor segít meg, amikor legkevésbé várom.

Kotona Cyntia, X. B osztály: A projektben résztvenni csodálatos élmény volt. Közelebb kerültem az iskolatársaimhoz, valamint alkalmam volt megismerni az aradi minorita testvéreket. A szerzetesekkel való beszélgetés volt a számomra a project legszebb része. A verseny számomra nagyon érdekes volt. Egy napot ültünk a számítógép előtt és ez alkalommal megláthattam a többi katolikus iskola munkáját. Érdekesnek találtam, hogy minden iskola eredeti produktumokat hozott létre és a témákat különböző módon közelítették meg a csapatok. A felkészülés során alkalmunk volt a két szent életét megismerni. Az életük egy kicsit hasonlított, hiszen mindketten életük egy igen egy nehéz pillanatában találták meg Istent. Szerintem a szentek példaként állhatnak előttünk. A élettörténetükből láthatjuk, hogy Isten velünk van a nehéz és a boldog pillanatokban egyartánt. Ezt a gondolatot viszem tovább.

Kercsó Benjamin, X. B osztály: Nagy élmény volt számomra a verseny, sok emlékkel maradtam. Először vettem részt ilyen projektben. Sokat dolgoztunk, mire megszületett az e-book, a filmetűd és a drámai jelenet. Szívesen figyeltem a többi csapatot, mert sokat tanulhattam tőlük.

Péter Emánuel, XI. B osztály: A projektben résztvenni nagyon hasznos volt, különböző programokban vehettünk részt, új barátokat ismerhettünk meg. Néha fárasztó volt az anyagokat összeállítani, de örülök, hogy a csapat mindig együtt dolgozott és megtaláltuk egymással a közös nevezőt. A verseny számomra fárasztó volt, de ugyanakkor örültem, hogy más csapat munkáját láthattam, ezáltal én is új dolgokat tanulhattam. A tanultakat szeretném beleépíteni az életemben és naponta gyakorolni ezeket, hogy ezáltal Istennek tetsző életem legyen.

Varga Roland, XI. B osztály: A projektben részt venni nagyon pozitív dolog volt számomra. Új személyeket ismertem meg. Új dolgokat tanultam. Összességében nagyon jó élmény volt az egész. Maga a verseny néha nagyon fárasztó volt, de összetartva sikerült végigvinni az egészet. Sok mindent tanultam a projekt által. Szerintem az alapműveltségünket is fejlesztették az új ismeretek. Az aradi minorita testvérekkel a kapcsolatot továbbra is szeretnénk megtartani, amely mindannyiunk számára sokat jelent.

Legyetek ugató kutyák: drámai jelenet a jezsuita Godó Mihályról

Kocsik Zoltán-József igazgató: Felkészítő tanárként öröm volt látni a diákok közös munkáját. Minden feladat által egy új világot fedeztek fel. A verseny feladatai nagyon összetettek és jól kigondoltak voltak. Fejlesztette a diákok tudását, csiszolta a versenyzők kreativitását és elmélyítette bennük az Istennel való kapcsolatot. Assisi Szent Ferenc és Loyolai Szent Ignác élete, lelkisége, valamint a ferences és jezsuita közösségek mindennapi élete, az élet új dimenzióját nyitották meg a diákok számára. Számomra a kegyelem órái voltak, amikor a gerhardista diákok és az aradi minorita atyák találkozását megéltem. Szép, őszinte, lélektől-lélekig történő beszélgetések és találkozások voltak. Isten fizesse nekik a ránk szánt időt! Nagy hála a nagyváradi szervezőknek is az élménydús versenyért!