A templomi szertartások rendje a járványügyi korlátozások feloldása nyomán

0
2170

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek ezévi negyedik körlevelében arról rendelkezik, hogy a járványügyi korlátozások feloldása hogyan érinti a templomi szertartások rendjét. Emellett adminisztratív kérdésekről tájékoztat és arról értesíti a papságot és a híveket, hogy Kolozsváron ismét jelen lesz a korábban iskolafenntartó piarista rend.

Istennek hála immár minden adat arra mutat, hogy javul a járványhelyzet, csökkennek a megbetegedési számok, a súlyos esetek száma is jelentősen csökkent. Ezért és az állami rendelkezésekkel összhangban március 13-ától a templomokban és más, zárt terekben tartandó mindennemű közösségi eseményre vonatkozóan a főegyházmegyében a következő szabályokat kell betartani:

  • Nem kötelező a maszk viselése és az egymástól való nagyobb távolság tartása.
  • Engedélyezett a szenteltvíztartók feltöltése.
  • A kiengesztelődéskor a kézfogás vagy békecsók egyelőre nem kerül visszavezetésre.
  • Áldoztatáskor a kézfertőtlenítés továbbra is ajánlott.
  • Visszatérünk a nyelvre történő áldoztatás gyakorlatához, viszont ha valaki kézbe kéri a szentostyát, nem szabad ezt megtagadni.
  • Ahol jól bevált a perselyadományok mise végén történő gyűjtése, javasololt ennek megtartását, másutt visszatérhetnek a felajánláskor való gyűjtéshez.
  • A hívek számára immár ajánlott személyesen részt venni a szentmiséken és egyéb liturgikus alkalmakon.
  • Akik koronavírussal fertőzöttek, ne vegyenek részt templomi imaalkalmakon. Ebben az esetben rájuk is, mint minden más betegre, érvényes a felmentés a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól.
  • Akik szociális és egészségügyi intézményekben látnak el szolgálatot, azok esetében javasolt a védekezést szolgáló helyi előírásokat továbbra is megtartani.
  • Mindenkinek ajánlott továbbra is felelősen és körültekintően eljárni, figyelembe véve az esetleges újabb járványügyi előírásokat.

A körlevél további pontjai értesítenek arról, hogy mint minden évben, idén is megtartják az Apostoli Szentszék javára szervezett gyűjtéseket, így nagypénteken, április 15-én, a Szent Sír-perselyt a Szentföld támogatására, a Péterfillérek néven ismert gyűjtést pedig június 26-án, vasárnap tartják.

A lelkipásztori és gazdasági ügyek hatékonyabb intézése végett, az illetékes főesperesek és plébánosok megkérdezése után, új területi besorolást kapott néhány plébánia. Az erdőszentgyörgyi plébánia a székelyudvarhelyi főesperesi kerületből a maros-küküllői főesperesi kerületbe került, és ugyanide került át a segesvári plébánia is, amely korábban a szeben-fogarasi főesperesi kerülethez tartozott. A fogarasi plébánia pedig a szeben-fogarasi főesperesi kerületből átkerült a kovászna-brassói főesperesi kerületbe.

Nagy örömöt jelent, hogy hosszú szünet után a piarista rend visszatér a főegyházmegyébe. Kovács Gergely érsek és Szakál Ádám Márton SP tartományfőnök egyeztetése nyomán, valamint Molnár Lehel SP tartományfőnöki megbízottal folytatott tárgyalások után a piarista szerzetesek Kolozsvárra érkeznek és vállalják a kolozsvári Egyetemi Lelkészség vezetését. Isten hozta őket vissza, Isten áldása kísérje főegyházmegyénkben végzett szolgálatukat!