Kivágták a Szent Mihály-templom körüli fákat: nagyrészük már öreg, beteg fenyő volt

0
2234
Fotó: iloveyoucluj.ro / Diana Petrescu

A Szent Mihály-templom felújítása a végéhez közeledik, ennek része a templom körüli tereprendezés is. A fák nagy részét ki kellett vágni, több okból is. A Szent Mihály Plébánia vezetősége közleményt adott ki, amelyben ezeket az okokat tárgyalja. Azt mondják, nem érte őket meglepetésként a számos, tiltakozó hangnemű vélemény, amelynek nagy része azt nehezményezte, hogy a város központjának utolsó, kicsi zöld övezete így eltűnik. Pedig a fenyőket még a kommunista rezsim alatt azért ültették a templom köré, hogy eltakarják a szakrális épületet, a fák nagy része pedig mára el is öregedett. Ugyanakkor a tervek szerint új fákat telepítenek majd a templomtól biztonságos távolságra.

A közlemény alapján minden lépés az illetékes szakhatóságok engedélyével, beleegyezésével történt: a műemlékes szakemberek csoportjának teljesen egyértelmű és egyöntetű véleménye volt, hogy a templomot láthatóvá kell tenni. Még a műemlékes szakbizottság is szorgalmazta ezt a lépést. A plébánia vezetősége úgy fogalmaz: a mostani felújítás feladata az is, hogy a templomot valódi szépségében, nagyságában tegyék láthatóvá, jelenléte hangsúlyos legyen a Főtéren. Az ott lévő fenyőfákat tájidegen elemekként azzal a céllal telepítették anno, hogy elrejtsék, eltakarják a templomot azokban az időkben, amikor annak szerepét minimalizálni szerették volna – utalnak a kommunista éra egyházakat ellehetetleníteni igyekvő tevékenységeire. Emellett a kincses város népszerű szimbólumaként is ismert templom körüli fenyőfák mára elöregedtek, megbetegedtek, elkezdtek kiszáradni.

„Ismert, hogy a lucfenyőnek (közönséges lucfenyő/picea abies) nem mélyre hatoló, hanem tányér alakú a gyökere. Sekély gyökérzete miatt a viharok könnyen kidönthetik, veszélyeztetve ezzel az embert és a közelében lévő épületet (tavaly három kidőlt fa tette tönkre épületeinket…)” – ismertetik a plébánia Facebook-oldalán. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a műemléképületek közvetlen közelében nem ajánlottak a fák, ugyanis károsodhat az épület a nedvesség, a nem kívánt árnyékolás, mohosodás miatt, illetve a terjeszkedő gyökerek is megsérthetik a templomot. Ugyanakkor a felújítás során egy új, eddig nem létező csatorna- és lefolyórendszert telepítettek, ezzel is a minimálisra csökkentve a falak és támpillérek ázását, a csapadékvizek okozta károsodást. A tetőről levezetett vizeket is el kell vezetni a csatornarendszerbe, ezeknek a bekötéseknek a kiépítését akadályozták a szétterülő gyökerek, a munka során nem lehetett volna rájuk vigyázni. Viszont az új kertészeti, területrendezési tervben 36 új fa ültetése szerepel.

„A kiválasztott, ültetendő fák jól viselik a városi környezetet ellentétben a fenyőfával, amely páraigényes, eredeti termőhelyének megfelelő hegyvidéki klímát és üde talajt kíván. Száraz, sovány talajra, nagyvárosokba nem való; száraz levegőn több betegség támadja meg. Az új fákat biztonságos távolságra ültetik az épülettől, így azok nem fognak árnyékot vetni az ablakokra, elősegítve ezzel is a templom természetes fénnyel történő megvilágítását. Koronájuk nem ér a földig, átláthatóságot biztosítanak a talajközeli szinten csökkentve annak esélyét, hogy „közvécé” szerepet töltsön be a templomkert. Kérjük mindenki felelős hozzáállását, mi minden szükséges lépést betartva dolgozunk a tervek megvalósulásán. Jó lenne hinni, bízni abban, hogy ezen beavatkozással úgy a templom, mint a Főtér szebb lesz” – zárja közleményét a plébánia vezetősége.