A szépvízi örmények nyomában

0
1403

Dr. Kovács Gergely érsek, örmény apostoli kormányzó március 11-én Csíkszépvízre látogatott, hogy az örmény templomról tájékozódjon és a faluból elszármazott örmény hívek pasztorációjáról egyeztessen a helyi plébánossal.

A falu gyimesiek egykori vásáros helye, felette magasodik a Pogány-havas, azon gótikus kápolnarom látható, mely a monda szerint Szent Lászlónak a kunok fölött aratott diadalát örökíti meg. 1669-ben I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem engedélyével itt örmények telepedtek le, és kétszáz év alatt városias településsé fejlesztették. Mára azonban az örmény katolikus lakosság erősen megfogyatkozott. A falu központjában látható örmény katolikus templom Világosító Szent Gergely tiszteletére épült 1763-ban, a templomkertben lévő kápolna 1885-ben, a temetőben található kis kápolna 1890-ben.

A római katolikus templom Szent László tiszteletére szentelt műemléképület. A cintermet, a templomudvart erődszerű fal övezi.

Kovács Gergely érsek Gábor Zoltán plébánossal az örmény plébániával és templommal kapcsolatosan, valamint a faluból elszármazott örmény hívek pasztorációjáról egyeztetett. Szépvízi látogatása során betért a római katolikus plébániatemplomba, az iparosok templomába, az örmény templomba és temetőbe, valamint rövid látogatást tett a Székely Határőr Emlékközpontban.