Menekülteknek szolgáltatásokat nyújtó központ nyitotta meg kapuit Máramarosszigeten

0
1294
Fotók: Caritas

A helyi civil szervezetek egyesítették erőiket, hogy segítséget és támogatást nyújtsanak azoknak az ukrán állampolgároknak, akik a háború miatt hazájukat elhagyni kényszerültek.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesülettel (Asociația Cunoaște-i Nu Discrimina) partnerségben egy menekültek számára támogató szolgáltatásokat biztosító központot nyitott meg ma, március 7-én, hétfőn, Máramarosszigeten. Az intézmény felszerelésében fontos szerepet vállalt a Telios Care, továbbá a Romániai Caritas Konföderáció révén az amerikai Catholic Relief Services. 

A szigeti vámtól gyalog mintegy 15 percre található I. M. de Apșa utca 17. szám alatt működő központ informálást biztosít, vállalja a szállást igénylőknek biztonságos szálláshelyek felé való közvetítését, ügyes-bajos dolgokban az illetékes hatóságok felé való irányítását, továbbá akták másolását és szkennelését, ruhamosást és szárítást, 8 laptop és táblagép révén videochat lehetőséget biztosít az otthon maradt családtagokkal való kapcsolattartás érdekében, és egy gyermekmegőrzőt is kialakítottak a kisgyermekes anyák, családok segítésére. Az intézmény munkanapokon és hétvégén egyaránt 10 és 18 óra között fogad ügyfeleket. Jelenleg a központ tevékenységét az ugyanazon a címen működő Szent Károly Házi Betegápoló Központ munkatársai biztosítják, az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesület és a Caritas önkénteseivel együttműködésben. A gördülékenyebb kommunikáció érdekében a központ tolmáccsal is rendelkezik.

Az intézmény szolgáltatásaival kapcsolatban a potenciális ügyfelek román és magyar nyelven a 0732-164425-ös telefonszámon, míg ukránul a 0786-250363-as számon érdeklődhetnek.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet és az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesület nyitott arra, hogy amennyiben az ellátottak száma növekszik, újabb szolgáltatásokkal bővítsék az intézmény szolgáltatáspalettáját, és akár hosszabb nyitva tartással működjön a központ.

Palincas Erika