Legnagyobb a szeretet! Tamás József ny. segédpüspök hálaadása

0
1736
Fotó: Csúcs Mária

A szeretet himnusza (az első korintusi levélből) címben idézett verssorát választotta püspöki jelmondatául 25 évvel ezelőtt Tamás József püspök. A főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke március 6-án vasárnap püspökké szentelésének helyszínén, a csíksomlyói kegytemplomban szentmisén adott hálát a 25 évnyi szolgálatáért és amit e szolgálat által a jó Isten népének ajándékozott. A jubiláló püspököt levélben köszöntöttek a főegyházmegye jelenlegi elöljárói, Kovács Gergely érsek és Kerekes László segédpüspök. Az erdélyi ferences tartomány és a csíksomlyói kegyhely őrzői nevében Urbán Erik tartományfőnök mondta el jókívánságait.

A szentmise bevezetőjében az ünnepelt köszönetet mondott a jó Istennek azért is, hogy sokakat „hozott útjába és állított mellé”. Vallotta, hogy amivé lett, s ami jó benne, azt a jó Isten után szüleinek, testvéreinek, tanítóinak, tanárainak, papjainak, jótevőinek, barátainak, híveinek, a rá bízottaknak köszönheti, akikre ezúttal is a jó Isten áldását kérte. „Szeretettel gondolok kinevezőmre, II. Szent János Pál pápára, Jakubinyi György érsekre, de imáimba foglalom mindazokat, akik jelen vannak, adja a jó Isten, hogy a most elkezdődő nagyböjti szent idő hozzon sok-sok lelki erőt feladataink teljesítésére is, küzdelmére. S mivel napjainkat beárnyékolja nemcsak a járvány, hanem ez a háború is, ezért szeretnénk ebben a szentmisében azokért is imádkozni, azokról is megemlékezni, akik megszenvedték és megszenvedik a háborúnak a következményeit. És szeretnénk kérni a jó Istentől, a boldogságos Szűzanya közbenjárására, hogy adjon békét! Adjon békét a mi szívünkbe, lelkünkbe, adjon békét a mi közösségeinkbe, népünk életébe, de adjon békét a világnak is.”

Ezeket hangsúlyozta Tamás József püspök, aki a szentmise prédikációjában is a szolgálat, a keresztény értékek megélése és Isten kegyelmi ajándékaiért való hálaadás fontosságát emelte ki. „Annyi mindent kaptunk a jó Istentől: életet, erőt, egészséget, tehetséget, képességet, anyagi-szellemi-lelki javakat, és éppen ezért köszönetünkként nekünk is zsenge áldozatot kell bemutatnunk életünk különféle eseményeiben, különféle alkalmaiban. És ez a nagyböjti szent idő is ilyen, amikor zsenge áldozatot kell bemutatnunk az Úrnak. Ilyen zsenge áldozatunk lehet a mi buzgóságunk, amellyel tesszük a reánk eső feladatokat, a mindennapi kötelességünket.”

Az ünnepelt emlékezett segédpüspöki kinevezésére is. Azt mondta, hogy megrettent, amikor értesítette őt a nuncius II. János Pál pápa ezen szándékáról, mert átérezte a nagy felelősséget, átérezte, hogy „élvonalban állni nem annyira méltóságot, kitüntetés jelent, mint amennyire felelősséggel vállalt munkát, sok-sok megoldandó nehézséget, kereszthordozást”. Ezért nehezen mondta ki azt, hogy „legyen meg a te akaratod!”, le kellett győznie önmagát, félelmeit. Jelmondatához hűen a szeretetre tette fel életét, munkásságát, de hogy mennyire sikerült ez, annak „Isten a tudója és eldöntője, aki majd, remélem, irgalmas lesz énhozzám” — mondta az ünnepelt, majd hozzátette: püspöki élete mozgalmas eseményekben bővelkedett, hisz „a politikai rendszerváltás keresztényi életünk megújulásának nagy lehetőségét kínálta fel”.

Csíkszeredában lett segédpüspöki székhelye és ezzel lehetővé vált, hogy állandóan a hívek között legyen, részt vehessen rengeteg egyházi, közéleti, kulturális rendezvényen, hirdetve Jézus Krisztus örömhírét. Sok új templom, kápolna, rengeteg ravatalozó épülhetett, sok templom és egyházi épület felújulhatott, amelyek egy jó részét ő szentelte fel, áldotta meg. „Szép emlékeim közé tartozik a főegyházmegyei zsinat megtartása, a főegyházmegye fennállása ezer éves jubileumának megünneplése, a bérmautak, a különféle ünnepségek az egyházközségekben, s ezek mellett eltörpülnek azok a feladattal járó küzdelmek, sikertelenségek, bosszúságok, amelyek az elkobzott egyházi javak visszaszolgáltatásáért vívott harcban vagy a különféle személyi konfliktusokban adódtak. Amikor ma hálát adok Istennek, Ölbei Irén költő egyik verséből vett gondolataival szeretném ezt tenni:

Folyó vagyok, s egyre énekelek,/zengem Uram örök mélységedet,/a minden vizek hálaénekét,/a szent zsolozsmát dalolom feléd./Mint az idő, úgy hömpölygök tova/voltam, vagyok s nem fogyok el soha./A forrástól egész a tengerig/zsongom hálám rózsafüzéreit,/S köszönöm néktek is mindannyiatoknak,/hogy velem és értem ti is ezt teszitek.”

A jubiláló püspököt levélben köszöntöttek a főegyházmegye jelenlegi elöljárói, Kovács Gergely érsek és Kerekes László segédpüspök, levelüket Bálint Emil felcsíki főesperes, a csíkszeredai Szent Ágoston egyházközség plébánosa olvasta fel. Az erdélyi ferences tartomány és a csíksomlyói kegyhely őrzői nevében Urbán Erik tartományfőnök mondta el jókívánságait. Az ünnepi hálaadó szentmisén részt vett többek között Borboly Csaba, Hargita megye Tanácsának elnöke és Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja is.

Csúcs Mária

„JÓSÁGOS ATYA MÓDJÁRA…” Exc. és ft. Tamás József püspök atya köszöntése püspökké szentelésének 25. évfordulója alkalmából

Excellenciádat huszonöt évvel ezelőtt, 1997. március 1-én szentelték püspökké. A püspökszentelés szertartása folyamán a főszentelő püspök néhány kérdést tesz fel; válaszában a szentelendő megfogadja, hogy megőrzi a hitet és teljesíti hivatását. A csíksomlyói kegytemplomban, a Boldogságos Szűzanya lábánál hallottuk az ígéreteket: Krisztus evangéliumának hűséges és szüntelen hirdetése, a hitletétemény tiszta és sértetlen megőrzése, Krisztus testének, az Egyháznak építése egységben a püspökök testületével Szent Péter apostol utódjának tekintélye alatt, hűséges engedelmesség Szent Péter apostol utódjának, Isten szent népének jóságos atya módján való gondozása és irányítása az üdvösség útján, együtt a áldozópapokkal és szerpapokkal, és Isten szent népéért való szüntelen könyörgés a mindenható Istenhez. Elhangzott továbbá, hogy Excellenciád jó pásztorként megkeresi és visszavezeti a tévelygőket a nyájhoz, barátságosan és könyörületesen viselkedik a szegények, idegenek és rászorulók iránt. Mindez pusztán emberi erővel megvalósíthatatlan, kizárólag csak Isten kegyelmével lehetséges, mely képessé tesz bennünket adott szavunk megtartására. Saját bevallása szerint, Excellenciád rugdalózott is az ösztöke ellen és vonakodott a püspöki kinevezést elfogadni, végül engedelmeskedett. Életének 1997 óta eltelt negyed-évszázadát a püspökké szenteléskor elhangzott ígéretek megélése ezüstözi be. Megköszönjük a jó Istennek ezt a 25 püspöki évet, de egyben egész életét is, mely ajándék mindannyiunk számára. Hálát adunk Istennek, hogy szolgálatán keresztül megerősített minket a hűségben, a jóságban, a kitartásban, de az irgalmasságban, szeretetben, segítő-készségben és áldozathozatalban is. Köszönjük, hogy igent mondott Isten akaratára, és sokszínű szolgálata alatt imádságban hordozott bennünket. Excellenciád személyén keresztül megtapasztalhattuk, milyen jó az Isten hozzánk, mennyire szeret minket és milyen közel van ő hozzánk a mindennapi életünkben. Püspöki ezüst-jubileuma alkalmából szeretettel köszöntjük és kérjük a jóságos, mennyei Atyát, ragyogja be áldásával, árassza kegyelmét élete minden napjára, tartsa meg nekünk továbbra is, hogy életével, mint jelmondatával, figyelmeztessen minket, hogy „Legnagyobb a szeretet” (1Kor 13,13). Ad multos annos!

Dr. Kovács Gergely érsek, apostoli kormányzó, dr. Kerekes László segédpüspök

Az Úr adjon békességet! Szeráfi atyánk köszöntésével köszöntöm a jubiláló püspök atyát. Köszöntöm körünkben főegyházmegyénk nyugalmazott főpásztorát Jakubinyi György érsek atyát. Szeretettel és tisztelettel köszöntöm püspök atyát sokadjára a csíksomlyói kegytemplomban, pápai kisbazilikában, azon a helyen, amellyel élete gyermekkora óta összeforrt, és ahol többek között Jakubinyi érsek atya huszonöt évvel ezelőtt püspökké szentelte.
Emlékezzetek meg elöljáróitokról, akik az Isten szavát hirdették nektek” (Zsid 13,7) szívünkből fakadó őszinte örvendezéssel köszöntjük püspök atyát, a Szentírás szavaira alapozva, hálaadását jelenlétünkkel és imáinkkal támogatjuk. Pásztor és tanító, de mindenekelőtt az imádság embere áll előttünk.
Papi, főpásztori életét és munkásságát meghatározta választott jelmondata: ,,Legnagyobb a szeretet” (1Kor 13,13), amely igazából Kis Szent Teréz egyik ismert kijelentésére utal: ,,Az Egyház szívében a szeretet leszek”. Éppen ezt tapasztaljuk meg püspök atya részéről. Azt a szeretet sugározza felénk, amely a Szeretet Forrásánál, a jó Istennél eltöltött időből fakad. Csendes, szerény, közvetlen, de mégis méltóságteljes magatartása, állandó jelenléte és helytállássá, az elmélkedésben és imában összegyűjtött kincseiből terít számunkra asztalt valahányszor szól hozzánk és tanít bennünket.
A Kisebb Testvérek Szent István Királyról nevezett Erdélyi Rendtartománya szerzetesei nevében megköszönöm gondoskodását, szeretetét, személyes érzékenységét, közvetlen barátságát, amellyel felénk, erdélyi ferencesek iránt viseltetett és viseltetik. Maradjon ez továbbra is így.
Áldja az Úristen minden kegyelmével, erősítse meg az ő Szentlelkével, mert az Úr nem hagyja el, aki őt szereti, Szent Fiának országát hirdeti. Szívünkben hála és öröm van, amikor a csíksomlyói Segítő Szűz, Szeráfi atyánk, Szent József közbenjárására a fölséges és dicsőséges Isten áldását kérjük életére és szolgálatára.

Urbán Erik OFM

Fotók: Csúcs Mária