Panni néni, a demensfoglalkoztató központ első vendége

0
935
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Panni néni egy Európában azon hétmillió személy közül, aki demenciával, azzal szellemi leépüléssel küzd. Egy közülük, számunkra mégis különleges: ő a legelső kliens, akivel megnyílt a gyergyószentmiklósi demens nappali foglalkoztató központ. A Gyulafehérvári Caritas Márton Áron utcai épületébe február utolsó napján tartották az első foglalkozást – számol be az eseményekről Balázs Katalin a Gyualfehérvári Caritas honlapján. A Caritas munkatársai naponta 8–16 óra között előzetes egyeztetés alapján várják a demens személyeket, akik napi ellátása, étkeztetése, foglalkoztatása 100 lejbe kerül.

Panni néni február utolsó napján jött be először, hozta a családi albumot és a házi papucsát, hiszen itt töltötte az egész délelőttöt. Gáll Gabriella központvezető és társa, András Ildikó szervezett neki kedve szerinti foglalkozásokat. Az albumot forgatva mesélt a családjáról, rajzokat színezett ki, Borbás Marcsi főzőműsorának nagy rajongójaként „tévézett egyet”. Ebédelni a Szent Erzsébet idősotthonba mentek, arra is volt gondja, hogy megfigyelje és szóvá tegye: kísérője csak kávét fogyasztott. Visszaérve újabb foglalkozások következtek, három óráig, amikorra hozzátartozói ígérték, hogy érte jönnek.

Szívesen mesélt arról is, hogy ő bizony szeret menni is, de otthon lenni is, és ha főz, akkor a kedvence a húsleves, abból is a velős csont pirítós kenyérrel. Az unokája férjhez készül, a vőlegény tökéletes választás, és felépítették már a házukat is, a zöldségeskertbe salátamagot is vetnek. Fontos számára a gazdaság, azt is tudja, hogyan kell nevelni a kardvirágot, hogy szép csokrosat virágozzon.

„Az első nap arról szólt, hogy ismerkedtünk. Szép pillanatok voltak, amikor mutatta a családtagjai fényképeit. Érdekes volt, amikor az ő emlékei szerint bemutatta, kik is a képen látható emberek – tekintett vissza az első Panni nénivel töltött napra Gáll Gabriella. – Ez a néni nagyon szeret feladatokat megoldani. Amit fejlesztésre szántunk neki, azt ő szívesen elvégezte. Nagy kihívás számomra az, hogy élménnyé tegyem egy-egy napját, úgy megszervezzem az emlékei előcsalogatását, hogy az neki is megfelelő legyen. Idő kell, hogy erre ráérezzünk, s bár tudjuk, hogy nagyon fontos a mozgás az életükben, de csak fokozatosan tudjuk ezt bevinni életmódjába. Nem szeretném magasra tenni a mércét, együtt kell tanuljunk, ez új program, új tanulási lehetőség.”

„Óriási feladat lehet demens hozzátartozójának lenni huszonnégy órában. Ha aludni tud az idős, akkor kiesik ebből 8 óra, de a többit mind le kell foglalni. Fogalmunk sincs, mivel jár egy demens beteg gondozása, aki egyik percben a jelenben van, másik percben a múltban, két perc múlva a kertben gyomlál, s rögtön elkezd a kedvenc színéről beszélni… Nehéz követni a gondolkodásukat, miközben ők azt szeretnék, hogy megértsük” – villantotta fel a friss tapasztalatokból szerzett képet András Ildikó. Elmondta, az album forgatása közben többször is közös ismerősöket keresett Panni néni, és hiszi, ha a korosztályából újabb személyek érkeznek a csoportba, még komfortosabban fogja magát érezni, együtt idézhetnek fel emlékeket.

Panni néni március első napját is a foglalkoztatóban töltötte. Tetszett neki, hogy ebédelés közben az idősek otthonában még egy farsangi mulatságban is része lehetett, fánkot is kapott, haza is visz belőle. Elméletben veteményeztünk is, mert fontos neki, hogy a kertjében sokféle zöldség legyen, ne kelljen mindenért az üzletbe futni. Egyébként is Panni néninek a tétlenülés nem kenyere.

Eközben családtagjai nyugodtan végezhették munkájukat annak tudatában, hogy szerettük jó helyen van. A központ még számos családnak szeretne támasza lenni. Létrejöttét az diktálta, hogy egyre több a demens idős személy, akik felügyelete óriási terhet ró a hozzátartozókra, sokan munkahelyükről, magánéletükről is le kell mondjanak emiatt. Ha a nap huszonnégy órájában az idős ember gondozása a feladat, az kikezdi a gondozó testi-lelki egészségét, így viszont a nap felét hozzáértő szakemberek vállalják át. Naponta 8–16 óra között előzetes egyeztetés alapján várják a demens személyeket, akik napi ellátása, étkeztetése, foglalkoztatása 100 lejbe kerül. Ez az összeg várhatóan csökkenni fog, hiszen remény van állami támogatásra is.

A Caritas munkatársai biztatják mindazokat, akik demens hozzátartozójukat gondozzák, hogy hétköznapokon nyolc órára átvállalják a teendőket. Ajánlják e lehetőségeket olyan családtagnak, akinek a munkaideje alatt nincs kire bíznia hozzátartozóját, és nem akarja otthagyni munkahelyét, ha szeretne a családjára is időt szakítani, ha ügyintézés miatt kell távol lennie, de akkor is, ha úgy érzi, szüksége van a megszusszanásra, ha megpihenve több türelemmel tudná folytatni a gondozást.

További részletekért hívja Gyergyószentmiklóson a Márton Áron szociális központban Gáll Gabriella központvezetőt a 0741-258188-as telefonszámon.

Balázs Katalin, Gyulafehérvári Caritas