Halál után jön a feltámadás. Sevcsuk ukrán érsek üzenetei

0
754

Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi görögkatolikus nagyérsek február 27-én videóüzenetben fordult az Ukrajnában és a szerte a nagyvilágban élő ukrán görögkatolikus hívekhez, arra buzdítva őket, hogy „ajánlják a vasárnapi isteni liturgiát a sebesültekért, a peremre szorultakért és akik az Ukrajnában dúló véres háborúnak a menekültjei lettek”.

Kedves testvéreim Krisztusban! Köszöntelek benneteket az ukrajnai Kijevből. Ma 2022. február 27-e, vasárnap van. Újabb szörnyű éjszakán mentünk keresztül. Ám az éjszaka után jön a nappal, jön a reggel, a sötétség után világosság érkezik. Hasonlóképpen a halál után jön a feltámadás, amelyet ma mindannyian örömmel ünnepelünk. Ezen a vasárnapon a köztünk levő feltámadott Krisztust ünnepeljük itt Ukrajnában.

Sajnos a mai vasárnapon a kijevi lakosok nem tudnak elmenni a templomba, mert kijárási tilalmat rendeltek el, ezért mindenkinek otthon kell maradnia, hogy ne tegye kockára az életét. Ezért az egyház megy el hozzájuk. Papjaink lemennek a pincékbe, lemennek a légoltalmi helyekre és ott tartják meg az isteni liturgiát. Az egyház a népével van. Krisztus egyháza magával viszi az eucharisztikus Megváltót azoknak, akik életük kritikus pillanatait élik meg, akiknek erőre és a feltámadásba vetett reményre van szükségük.

Ma arra kérek mindenkit – szól Sevcsuk kijevi nagyérsek videóüzenete –, hogy akinek lehetősége van templomba menni, menjen el és vegyen részt az isteni liturgián. Gyónjatok meg és áldozzatok mindnyájan. Fogadjátok be Krisztust az Eucharisztiában és ajánljátok fel azoknak, akik nem tudnak részt venni ezen a vasárnapon a liturgián. Ajánljátok fel szentáldozásaitokat a katonáinkért. A mi életünk ma az ő kezükben van. Ajánljátok fel azt a sebesültekért, a peremre szorultakért és akik ennek az Ukrajnában dúló véres háborúnak a menekültjei lettek.

Azt tapasztaljuk, hogy a közellátás – főként Kijevben – nagyon jól végzi a munkáját. Korábban azt kérdezgették tőlünk, hogy közintézményeink megbízhatóak-e. Ma azt látjuk, hogy államunk rátermettsége kiállta a próbát és továbbra is pozitív eredményeket hoz. Katonáinkon túl szeretnék köszönetet mondani az Ukrán Országos Sürgősségi Szolgálat munkatársainak, akik kiszabadították a romok alól a sebesülteket. Köszönet az orvosainknak, akik áldozatok százait mentették meg ezen az éjszakán, köszönet tűzoltóinknak, akik több száz tüzet oltottak el szerte Ukrajnában. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik a maguk módján hozzájárulnak Ukrajna győzelméhez.

Végül Sevcsuk nagyérsek az ukrajnai településeken túl a világ különböző pontjain élő testvéreihez szólt és megköszönte nekik, hogy megosztják velük ezt a mostani időt. Köszönetet mondott az Ausztráliában, Argentínában, Brazíliában, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában élő püspökeiknek, akik az ukrán nép iránti szolidaritást szorgalmaztákazokban az országokban, ahol élnek. Köszönetet mond mindazoknak, akik megpróbálják őszintén elmondani a világnak az igazat Ukrajnáról, akik humanitárius segélyeket és gyógyszereket gyűjtenek vagy egyszerűen imádkoznak Ukrajnáért.

Hiszünk abban – folytatta a kijevi nagyérsek –, hogy miként az éjszaka után jön a nappal, úgy a halál után jön a feltámadás, még e szörnyű háború után is eljön Ukrajna győzelme. Ez az új nap elodázhatatlanul és állandóan közelebb hozza mindannyiunkhoz ezt a győzelmet. Befejezésül Sevcsuk nagyérsek a főváros Kijev szent dombjairól az Úr áldását adta a híveire: Dicsőség Krisztusnak!

A némaság megöl. Legyetek szolidárisak. Sevcsuk érsek ugyanakkor arra kérte a világot, mutassa meg, hogy szolidáris Ukrajnával, ne maradjon néma, mondja el az igazságot Oroszország háborújáról Ukrajna ellen.

„Ukrajna harcol. Ukrajna győzni fog, de a világot arra kérjük, legyen szolidáris velünk, és ne maradjon néma, mert a szó ment meg, a szó építi a békét. A némaság és a közöny megöl” – hangsúlyozta az ukrán görögkatolikus egyház feje.

Sevcsuk nagyérsek hálával tolmácsolta Ferenc pápa szavait, aki előző nap személyesen hívta fel őt telefonon, hogy kifejezze támogatását, és aki azt mondta, mindent megtesz, hogy véget érjen a háború, amit csak tud. Az ukrán főpásztor méltányolja, hogy az egész világ kezd megmozdulni, mert véget kell vetni ennek a háborúnak, hogy ne essenek ártatlan emberek áldozatul, és hogy Ukrajna szabadon fejlődhessen. Köszönetet mondott mindazoknak, akik levélben biztosították őt támogatásukról és szolidaritásukról Ukrajna, az ukrán nép és az ukrán egyház iránt. Köszönetét fejezte ki az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE), Gintaras Grušas elnöknek, Vilnius érsekének; a lengyel, német, francia, angol, olasz, egyesült államokbeli, szlovák, cseh, magyar és horvát püspököknek. Kiemelte, különösen is örömet szerzett neki a kazahsztáni katolikus püspökök levele, akik támogatásukról biztosították Ukrajnát, és elmondták, imádságban egyek az ukrán néppel.

„Ma arra kérek mindenkit, aki hall minket, mindenkit, akihez eljut a szavunk véráztatta Kijevünkből, hogy harcoljon a békéért, álljon ki azok mellett, akik rászorulnak a segítségre. Tegyenek meg mindent az agresszor megállítására, és bírják rá, hogy hagyja el az ukrán földet. Akár államfők, elnökök, politikusok, katonai vagy egyházi vezetők, tegyék meg, amit tudnak – emeljenek szót Ukrajna érdekében” – sürgette Sevcsuk nagyérsek.

Az ukrán görögkatolikus egyház vezetője külön is háláját fejezte ki Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának, aki személyesen felőle is érdeklődött, a kijevi helyzetről kérdezte, és biztosította testvéri imáiról és támogatásáról. „Látjuk, hogy a halállal, a könyörtelen katonai erővel szembenézve félreteszünk minden egyházi nézeteltérést, és egy vagyunk Isten nevében, az emberek javát keresve” – fogalmazott Szvjatoszlav Sevcsuk.

Forrás: Vatican News, News.ugcc.ua/Magyar Kurír