A háborútól sújtott embertársainkért

0
1179

Jönnek, áradnak a hírek: zajlik a háború, jönnek a menekültek, Putyin orosz elnök nukleáris fegyverek bevetésével fenyeget, megérkezett az ukrán és orosz delegáció a fehérorosz–ukrán határra, hogy a háborúban álló felek tárgyalást kezdjenek. Segélyszervezeteink munkatársai, önkéntesek talpon, a határzónában, napok óta alig aludtak. Várják, fogadják a rémült menekülőket, akik nemigen akarnak Romániában maradni, napokon belül tovább szeretnének utazni. Csehországba, Lengyelországba, Szlovákiába. A segélyszervezetek azokra is gondolnak, s a nem veszélytelen útra vállalkozók viszik az adományokat azoknak, akik menekülni se tudnak, akarnak. Mert ha a tárgyaló felek adja Isten, mihamarabb megegyeznek is, a trauma és következményei maradnak.

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat felhívása

A máramarosszigeti határátkelőnél vagyunk, hogy segítő jobbot nyújtsunk az Ukrajnából érkező menekülteknek. Támogató sátrat húzunk fel, ahol az emberek információkhoz juthatnak. Ugyanitt vizet és ételt ajánlunk számukra. Szereten (Suceava megye) és Szatmárnémetiben is jelen vagyunk. Minden helyszínen gyerekfoglalkozásokkal is készülünk a kicsik számára.Tudjuk, hogy mindannyian szeretnének segíteni, és ez nagyon bíztató. Ugyanakkor jelen helyzetben a pénzbeli adományok a leghasznosabbak. Sajnos jelenleg sem a menekültek számát, sem a szükségleteiket illetően nincsenek pontosabb becslések. A pénzalapot célzottan, az adott helyzetben felmerülő szükségeknek megfelelően tudjuk felhasználni.

Online, kártyás adományok: https://mpy.ro/1b88cy2er

Bankszámla adományok: ASOCIATIA SERVICIUL DE AJUTOR MALTEZ IN ROMANIAUNICREDIT BANK, IBAN KÓD: RO80BACX00003026889018COD SWIFT:BACXROBUXXX

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat szatmári fiókjának üzenete

Jelenleg Szatmárnémetiben, példátlan civil és önkormányzati összefogással, két fő vonalon folyik a segítségnyújtás: fontos, hogy az áthaladó, Nyugat felé tartó embertársakon segítsünk: szállással, étellel, tisztálkodási szerekkel, vasárnap délután a felajánlások száma magasabb az igényeknél. Ennél sokkal fontosabb, hogy azokon segítsünk, akik nem tudnak átjutni: tőlünk 50 kilométerre, az amúgy is nehéz helyzetben levő kárpátaljaiakhoz többezer menekült fog érkezni, amely humanitárius krízishez fog vezetni napokon belül. A legfontosabb információ: megtaláltuk a biztonságos és gyors módját annak, hogy eljuttassuk a szatmáriak adományait: a Máltai Szeretetszolgálat rendszerén keresztül a szatmári adományok a magyarországi Beregsurányon keresztül teljes biztonságban jutnak el a kárpátaljai családokhoz. Megismételjük felhívásunkat, hogy lehetőségeik szerint hozzanak a következőkből: tartós (nem romlandó) élelmiszer, édesség a gyermekeknek (nem romlandó), palackozott (0,5 literes) víz, hálózsákok, takarók, tábori összecsukható (kemping) ágyak, gyerek- és felnőtt pelenka, világításhoz: elemek, elemlámpák, napelemes elemlámpák. Pénzadomány küldésére nincs lehetőség. Az adományokat Szatmárnémetiben három szervezet székhelyén lehet leadni: a Szatmár megyei RMDSZ székházban, a Máltai Szeretetszolgálatnál (Traian sugárút 31.), a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet (str. C. A. Rosetti 2.). Mindenkinek köszönet a példás összefogásért, az azonnali segítségért!

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat temesvári filiájának felhívása

Mivel nálunk hagyomány a karitatív tevékenység, és munkánkat a „rászorulók megsegítése és a hit megőrzése” mottó szellemében végezzük, ezekben a nehéz időkben a Romániai Máltai Szeretetszolgálat temesvári filiája is részt vesz az ukrajnai menekültek megsegítésében! A háború sújtotta Ukrajnából Temesvárra érkező családokat az igények függvényében termékekkel, valamint pszichológiai tanácsadással támogatjuk és szociális segítséget nyújtunk nekik. Akik támogatni kívánják törekvéseinket, közvetlen pénzadománnyal tehetik meg, amit átutalnak a szervezet számlájára: Serviciul de Ajutor Maltez în Romania filiala Timișoara IBAN RO17BRDE360SV06976613600 a BRD bankba, “suport copii refugiați” megjegyzéssel. Tárgyi adományokat lehet vinni a Máltai Szeretetszolgálat temesvári filiájának székhelyére: Gheorghe Barițiu utca 18 sz. Érdeklődni a 0256 498010 telefonszámon lehet. A tárgyi adományokat részben a Temesvárra érkező családoknak ajánljuk fel, részben Ukrajnába küldjük a #malteztimisoara – #maltezsatumare útvonalon Beregszászba (Beregove), ahol az Ukrajnai Máltai Szeretetszolgálat tábort nyitott a határátlépésre napokon keresztül várakozó családok számára! Mivel nagyon hideg van, és az emberek csak néhány bőrönddel távoztak otthonról, amibe a legfontosabbakat pakolták, a következőkre van nagy szükség: hálózsákok, különböző méretű babapelenkák, nedves törlőkendők gyermekeknek és felnőtteknek, vízmentes kéztisztító oldatok, személyes higiéniai termékek nők és gyermekek számára, nedvszívó egészségügyi betét nőknek, vécépapír, konyhai papírtörlő, konzervek, bébiétel, nem romlandó élelmiszerek, tejpor, UHT tej, gyógyszerek (ibuprofén, paracetamol), sima víz. Mindenkinek köszönetet mondunk, és imádkozunk, hogy Isten adja meg mindannyiunknak a békét!

Segítség a Román Vöröskereszt által

Ferenczi Lilla katasztrófavédelmi felelős felhívása: „Sajnos mindannyian látjuk nap mint nap, hogy milyen szituáció állt elő a szomszédos Ukrajnában. Csapatunk úgy döntött, hogy becsatlakozik a Román Vöröskereszt segítő akciójába, minden szinten, ahogy csak lehet. Gyergyószentmiklóson felállítunk egy adománygyűjtő pontot a hétvégén, március 4-6. között. Ezen a gyűjtőponton fogadjuk a legszükségesebb adományokat, amelyek listáját hamarosan közzétesszük. Az országos szervezet online vagy banki utalással pénzadományokat is fogad, ennek elérhetőségei: www.crucearosie.ro. Kérünk mindenkit, figyelje az oldalainkat az elkövetkező napokban.”

A Gyulafehérvári Caritas felhívása

Az ukrajnai menekülteket egyelőre a határmenti civilek és szervezeteik a megfelelő létszámban jelenlévő önkéntesekkel együtt el tudják látni mind élelemmel, egyéb szükséges kellékekkel, mind szállással. A leghatékonyabb támogatás, amelyet hosszabb távon is fel tudunk használni a segítségnyújtásban a pénzadomány. Honlapunkon megnyitottunk egy online adományvonalat, utaláshoz szükséges bankszámlaszámot, ugyanakkor egy főegyházmegyei adománygyűjtést is előkészítünk.