Máramarosszigeti segítségnyújtás

0
983
Fotó: Culac Alexandru

Csütörtök hajnal óta megváltozott több millió ember élete. Az időben és térben is távolinak tűnő háború mostmár egyre inkább közeli lesz. Sokunkban felmerül a kérdés, hogy segíthetünk imáinkon túl azokon, akik lakhelyük, hazájuk, férjeik, fiaik elhagyására kényszerültek.

Máramarosszigeten születtem, a határvárosban, ahova most több száz ember érkezik, menekülve a háború elől. Pont emiatt, a következőkben azokat a lehetőségeket gyűjtöttem össze, amelyeken keresztül segítséget nyújthatunk a bajba jutott embereken.

Máltai Szeretetszolgálat

A szervezet jelen van a máramarosszigeti határátkelőnél, segítséget nyújtanak a menekülteknek az eligazodásban, fordításban. Leginkább a pénzbeli adományokat tartják szükségesnek, amelyet az alábbi számlaszámon lehet megtenni:
Mobilpay https://mpy.ro/1b88cy2er
Cont bancarASOCIATIA SERVICIUL DE AJUTOR MALTEZ IN ROMANIACOD
IBAN: RO80BACX0000003026889018
COD SWIFT: BACXROBUXXX


RMDSZ Máramarossziget

A máramarosszigeti magyar közösség és a Nőszervezet tagjai tartós élelmiszereket, tisztálkodószereket, pelenkát, takarókat, palackozott vizet és alapvető orvosi felszereléseket gyűjtöttek össze. A szállítmányt átadták az aknaszlatinai (Солотвино) Caritas szervezet munkatársainak. Továbbra is várják az adományokat az alábbi helyek egyikére:

RMDSZ máramarosszigeti székháza (hétköznap 9-16 óra között. Hivatali időn kívül lehet hívni a következő számot: 0742 645 313)

Hollósy Magyar Ház (hétköznap 10-13 óra között. A megadott programon kívül hívni lehet a 0744 213 734-es számot)

SOS Bambini Románia

Az olasz-román nonprofit szervezet is csatlakozott a segítségnyújtáshoz. Kolozsvárról érkező szállítmányokat fogadtak és küldenek tovább Ukrajnába. Székhelyükön pedig menekülteket szállásolnak el. Az alábbi számlaszámra is várják a pénzbeli adományokat, amelyekből a szükséges dolgokat vásárolják meg:

Asociația SOS Bambini
IBAN RON: RO60INGB0000999907316250
IBAN EURO: RO46INGB0000999907324941
Bank: ING Bank Cluj

Református egyházközség

A máramarosszigeti református egyházközség is adományokat gyűjt, a felhívásban részletesebb leírást találhatnak:


Ezen kívül a helyszínen folyamatosan biztosítanak a menekülteknek meleg ételt, több máramarosszigeti vendéglátó jóvoltából, jelen vannak a görög katolikus és az ortodox egyház képviselői és szállást ajánlók is egyaránt.