Legyetek nyitottak Isten békéjére

0
1550
Tűz Ukrajnában a Mariupol repülőtér mellett február 24-én, miután Vladimir Putyin orosz elnök parancsára elindult a katonai hadművelet Ukrajna ellen. Fotó: CNS/Carlos Barria

Lucsok Miklós püspök, a munkácsi egyházmegye apostoli kormányzója február 24-én felhívással fordult a hívekhez, papokhoz, szerzetesekhez a háborús helyzet kapcsán.

„A mai napon Oroszország megtámadta Ukrajnát, Ukrajnában hadiállapotot vezettek be. Ezzel kapcsolatban fordulok hozzátok, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye papjaihoz és híveihez, valamint minden jószándékú emberhez!” A kárpátaljai magyar katolikus püspök papjait arra kérte, maradjanak plébániájukon, legyenek készek a lelkipásztori szolgálatra! „Mutassatok be szentmisét mindennap Ukrajna békéjéért, lehetőség szerint szervezzétek meg az online közvetítést templomaitokban. Lehetőség szerint szervezzetek éjszakai virrasztást péntekről szombatra (25-éről 26-ára) virradóra. A szentmisék után imádkozzatok a békéért… A hívek könyörgéséhez tegyétek hozzá a könyörgést Ukrajna békéjéért. A Római Misekönyvben megtaláljátok a Szentmise háború vagy zavargások idején szövegét, ezt használjátok a szentmise bemutatásakor. Tartsatok bűnbánati ájtatosságokat, engesztelésül az Ukrajna területén elkövetett rosszért.”

Lucsok püspök a híveket arra hívja, hogy mindennap vegyenek részt szentmisén, járuljanak a kiengesztelődés szentségéhez. „Imádkozzatok azok megtéréséért, akik a háborút okozták. Imádkozzatok az ellenségért. Péntekre, február 25-ére kenyér-víz böjtöt hirdetek arra a szándékra, hogy vége legyen a háborúnak Ukrajnában. Vegyetek részt a péntekről szombatra, 25-éről 26-ára virradó éjszakán szervezett virrasztáson a plébániátokon. Mindennap 15 órakor imádkozzátok el az irgalmasság rózsafüzérét. Arra is buzdítalak benneteket, hogy mindennap imádkozzátok el a rózsafüzér minden részét.”

Lucsok Miklós püspök, a munkácsi egyházmegye apostoli kormányzója mindenkit arra kér, egyesüljenek közös imában, majd felhívását így fejezte be: „Áldásomat adom rátok ebben a nehéz időszakban, hogy nyitottak legyetek Isten békéjére!”

Forrás: a munkácsi egyházmegye honlapja