Ferenc pápa és az európai püspökök békét kérnek Ukrajna számára

0
697
Kijevben imádkoznak a békéért. Fotó: ANSA/Vatican News

Megkezdődött az Ukrajna elleni támadás, amit a világhoz hasonlóan Ferenc pápa is szorongva és aggodalommal figyel. A szentatya böjtnapot hirdetett a békéért hamvazószerdára. Az európai püspökök is felszólaltak a háború ellen. A Sant’Egidio Közösség csütörtökön este imavirrasztást tart a békéért.

A Firenzében tanácskozó püspökök is felhívást intéztek az esztelen háború megállításáért. „A Mediterráneum, a béke határa” elnevezésű találkozó résztvevői aggodalmuknak és fájdalmuknak adnak hangot a drámai ukrán helyzet miatt, közel állnak a keresztény lakossághoz. Csatlakoznak Ferenc pápa felhívásához, miszerint március 2-án, hamvazószerdán böjtöljünk és imádkozzunk a békéért. A püspökök a politikai vezetők lelkiismeretéhez szólnak, kérve, hogy hallgattassák el a fegyvereket. Minden konfliktus halált és pusztítást hoz magával, szenvedést okoz a lakosságnak, fenyegeti a nemzetek közötti együttélést. Állítsák meg a háború őrültségét! A Földközi-tenger térségeinek püspökei jól ismerik ezt a csapást, ezért egyhangúlag emelik föl szavukat a békéért.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke, Gintaras Grušas vilniuszi érsek is felemelte szavát a firenzei találkozón Európa békéjéért. Az európai egyházak erőteljesen elítélik a szerda éjjel történt ukrajnai eseményeket. Határozott összefogásra van szükség, hogy azonnal megállítsuk az orosz agressziót, és mindent megtegyünk az ártatlan nők, férfiak és gyermekek megóvásáért. Isten nevében kérjük: most álljatok meg! A nemzetközi közösség, különösen az Európai Unió próbáljon meg mindent a konfliktus megállítására, hogy a fegyverek átadják helyüket a párbeszédnek és a tárgyalásoknak, hogy megvédjék a nemzetközi jogot, Ukrajna függetlenségét és területi szuverenitását. Véget kell vetni a háborúnak, ami Ukrajnából kiindulva elkerülhetetlenül kiterjedhet a szomszédos államokra, és ezzel fenyegetést jelentene egész Európára. Az európai püspökök és a keresztény közösségek imádkoznak a konfliktus áldozataiért és hozzátartozóikért, az erőszak miatt szenvedők mellett állnak. Csatlakoznak Ferenc pápa felhívásához, aki imát és böjtöt kér a békéért: „A Béke Királynője óvja meg a világot a háború őrültségétől”.

Imavirrasztás Rómában a békéért

A Sant’Egidio Közösség február 24-én este 8 órától imavirrasztást tart Ukrajna békéjéért a római Santa Maria in Trastevere-bazilikában. A streaming-közvetítésbe a világ minden részéről bekapcsolódnak a közösség tagjai. Ezzel a spontán kezdeményezéssel válaszolnak az Ukrajnában bekövetkezett tragédiára. Senki nem nyugodhat bele abba, hogy a háborúé legyen az utolsó szó. Szüntelenül kérnünk kell a békét. Ezért fohászkodunk Ukrajna és az egész világ javára elsősorban a nemzetek vezetőihez szólva. A Sant’Egidio Közösség mindenkit imára szólít azért, hogy megállítsák az őrült fegyveres konfliktust.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News