Egy ukrán teológus a háborúról

0
1193

Paul Gavrilyuk, a Magyarországon is jól ismert ukrán ortodox teológus február 24-én 1938 és 2022 címmel megjelent írásából idéz a Vigilia szerkesztősége, ezt közöljük mi is.

Putyin gyakran hivatkozik arra a képzeletbeli körülményre, hogy az orosz anyanyelvűeket elnyomják Ukrajnában: ezzel támasztja alá 2014-ben és most, 2022-ben indított támadását. Én oroszul jól beszélő ukrán vagyok. Személyes tapasztalatomból tudom, hogy Putyin állítása nem igaz. Ukrajna kétnyelvű ország, ahol az orosz majdnem annyira elterjedt, mint az ukrán. Az orosz anyanyelvűeket több jog illeti meg Ukrajnában, mint az ukrán anyanyelvűeket Oroszországban.

A II. világháborúban Ukrajna, Belarusz és Lengyelország voltak azok a „véres területek”, ahol lakosságarányosan a legtöbben vesztették életüket. Ha Putyin továbbvonul Kijev felé, nem lesz elég azt hangsúlyozni, hogy a NATO csak a szövetségeseit védi meg. 1938-ban senki nem látta előre, hogy Ausztria annektálása és Csehszlovákia megszállása 75-80 millió ember életét követelő háborúhoz fog vezetni. Hasonlóképpen a Krím annektálása és Kelet-Ukrajna megszállása is a század legnagyobb geopolitikai katasztrófájához vezethet. Tanul-e majd a világ a II. világháborúból, és meg tudja-e akadályozni ezt a katasztrófát?

Forrás: Vigilia szerkesztőség