Egy szívdobbanásnyira egymástól

0
3902

Szívügyem a házastársak élete – mondja Hajlák Attila-István plébános, aki idén 170 házaspárral élte meg a házasság hetét. A programokban több helyszínen is részt vett, így arra kértük, ossza meg élményeit olvasóinkkal is, s világítson rá arra, mi motiválja a programok szervezésében, lebonyolításában.

Maradjunk együtt! Két évvel ezelőtt mindenhol ezt mondták: „Maradj otthon!”. Mekkora áldás volt most nem otthon maradni, kimozdulni otthonról és együtt lenni a házaspárokkal. Papként nagy ajándék számomra ez a kezdeményezés. Szívügyem a házastársak élete. Papi életem is teljesen átalakult azáltal, hogy házaspárokat ismertem meg, házaspárokkal kerültem nagyon közeli lelki kapcsolatba. Nagy ajándék egy pap számára, ha hiteles házaspárokkal van együtt. Évek óta bekapcsolódok a házasság hete programba, lelki napok, lelkigyakorlatok szervezésével, több romantikus estnek voltam házigazdája. Egy papnak is ki kell mondania mindennap: „Maradjunk együtt!” Nem mindig könnyű, de egy ilyen rendezvény, lelki program engem is mindig megerősít és rengeteget segít a jó Isten mellett való elköteleződésemben.

Maradjunk együtt! Nem mindig könnyű.
A „szeretlek téged” út két személynek a belső nyitogatása… Ismeritek egymást, fokozatosan nyílnak és nyíltak meg lelketek mélyén azok a kis ajtók, amelyeken keresztül egyre inkább beléptetek lelketek csodálatos világának kis ajtóin egymás éltébe, és feltárult a „szeretlek téged” útnak az isteni arca.
A „szeretlek téged” útnak isteni arca van. Csak a jó Isten szeretetében megerősödve tudjuk őszintén kimondani: „Maradjunk együtt!”
Jegyeshétvégéken és házaspároknak tartott lelkigyakorlatokon szoktam mondani: Ha valóban meg szeretnéd ismerni a házastársadat, akkor szeretned kell. Egy szívdobbanásnyira legyen mindig tőled. Egy szívdobbanásnyira legyetek mindig egymástól. Ezen az estén különösen is legyetek egy szívdobbanásnyira egymástól. (Részlet a Vacsora kettesben program gondolataiból)

Ebben az évben közel 170 házaspárral éltem meg ezt a hetet különböző programok keretében. Csíkvacsárcsiban kezdődött számomra a házasság hete február 11-én. Tizennyolc pár vett részt a vacsora kettesben programon. Az evangéliumi útról elmélkedtünk, a „4 mert”-ről, hiszen ez a keresztény élet és a házas élet titka: 1. Szeretlek, mert enyém vagy. 2. Szeretlek, mert ilyen vagy. 3. Szeretlek, mert társam vagy. 4. Szeretlek, mert szeretlek.

Egy közös lelki útra szeretnélek meghívni benneteket a mai estén. Nézzetek egymás szemébe, fogjátok meg egymás kezét. Szorítsátok meg és tudatosodjon bennetek, hogy ajándékok vagytok egymás számára. Nem magától értetődő, hogy egymás kezét fogjátok. Engedjétek, hogy egy szívdobbanásra lehessetek egymáshoz.
Mondj egy jó szót, egy mondatot a házastársadnak! Például: Köszönöm, hogy vagy…, Nagyon szeretlek…, Akkora ajándék vagy… (Részlet a Vacsora kettesben program gondolataiból)

A gyergyószentmiklósi Lelki Otthon – Imádság Házában tartottunk lelki napot házaspároknak a Szent Peregrin kápolnában február 12-én, szombaton. A lelki napot Keresztes Zoltán plébános nyitotta meg, majd én vezettem az elmélkedéseket. Délelőtt 10 órától délután 5 óráig tartott ez a lelki nap. Tizenegy házaspár és még néhány egyedülálló együtt imádkoztunk a házasságban élőkért, házasságra készülőkért. Pongrácz József és Timea tanúságot tett házaséletükről, és ők vezették az egész napos dicsőítést, imádságot az Oltáriszentség előtt.

Esküvőtők napjától kiszakadtok szüleitek „szeretlek téged” útjáról, hogy saját életutatokat kezdjétek el építeni. Szent Pál apostol mondja, hogy a „szeretet épít.”
Egymásra találtatok. Nem véletlen, hogy a jó Isten pont nektek adja a „szeretlek téged” utat. Minden párkapcsolat Isten által vezetett, ha őszinte, nyitott, bizalommal teljes. A házasság a legszebb bizonyítéka annak, hogy a jó Isten tudja, mire és kire van szükséged! (Részlet a Vacsora kettesben program gondolataiból)

Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb-plébánián vezettem egy foglalkozást házaspároknak február 15-én. Mindenki a házastársát mintázta meg anyagokból, kendőkből, majd ezen anyagokat felhasználva készítettek egy házat. Abból építjük házasságunknak, mindennapjainkat akik, amik vagyunk. Bensőséges estét éltünk meg együtt. Tizenhét házaspár vett részt ezen az estén.

Nem könnyű a „szeretlek téged” út, mert az élő szeretet fáj. Minden házasságban, de más életállapotban is vannak mélypontok. A jó Isten nem arra hívott meg, hogy neveljük a házastársunkat. Ha az ember nem tökéletes nincs tökéletes házasság sem. De hiszem, hogy ha őszinte az elköteleződésetek, és valóban nyitogatni és nem bezárni fogjátok saját lelketek ajtócskáit, akkor elmondhatjátok, hogy mélypontjaink gyümölcse mi vagyunk. Sőt lehet, már most is elmondható ez rólunk: „Mélypontjaink gyümölcse mi vagyunk.” A „szeretlek téged” út gyakran megsebez, de nem szabad soha a sebekre építeni az életet. Ha sebekre építed az életedet, fájni fog az élet. Mindig osszátok meg egymással a sebzettségeket, a gondokat, nehezteléseket. Minden seb, nehézség, fájdalom alkalom a megújulásra és az elköteleződésre. (Részlet a Vacsora kettesben program gondolataiból)

Február 18−20. között minden este 6 órától Vacsora kettesben programon vettem részt. Első este Csíksomlyón volt ez a program, amelyet Fazakas Mónika és Karcsi házaspárok vezetésével éltünk meg. Második este Gyergyószentmiklóson és harmadik este Kézdivásárhelyen vezettük a „romantikus vacsora” estet Fűzi Enikő és István házaspárral. Mindhárom helységben közel 40 házaspár vett részt a programon.

Részletek a Vacsora kettesben program gondolataiból:

Valamikor néhány éve a „Szeretlek téged” útjára léptetek, ezt választottátok. Olyan nagy dolog ezen a „szeretlek téged” úton járni… mindennap megújulni ezen élményekben. A „szeretlek téged” út istenélmény. A házasság őszinte istenélmény kell legyen… A jó Isten akarta, akarja adni nektek mindig ezt a „szeretlek téged” utat. Vegyétek nagyon de nagyon komolyan ezt az utat. Úgy gondolom, hogy komolyan is veszitek, másképp nem lennétek itt ezen a romantikus vacsorán.
Maradjunk együtt! – ez a két szó a titka mindennek. Ennek a két szónak az élményét szeretnénk átadni ma nektek.

Maradjunk együtt!
Nagyon de nagyon azt kérem számotokra a mai alkalommal, hogy Isten Jézus feltámadásának erejét árassza rátok. A feltámadás ereje a „szeretlek téged” útnak a motra, a maradjunk együtt titka.
Isten arra szakosodott, hogy visszahozza a holtakat az életbe. Isten szereti feltámadássá változtatni a keresztre feszítéseket.
Mikor Isten „rád tekint”, mindent észrevesz a életedben.
Mikor Isten rátok tekint, mindent észrevesz a házasságotokban.
Ha Isten fel tud támasztani egy halott embert, akkor fel tud támasztani egy halott házasságot, egy halott karriert vagy egy halott álmot is.
Isten bármit meg tud tenni. Ez a feltámadás ereje.
A jó Isten Jézus feltámadásának az erejét szeretné kiárasztani életetek jelenlegi helyzetére… mekkora ajándék ez.
Amikor Isten munkálkodni akar az életedben, mindig ad egy álmot magadról − arról, hogy ő mit akar rajtad keresztül elvégezni, hogyan akarja majd használni az életedet, hogy megérintse a világot.
Nektek is adott a jó Isten egy álmot… általatok is meg akarja a jó Isten érinteni a világot. Senki sem törődik jobban az életetekkel, mint a jó Isten.
Maradjunk együtt: Szervezzétek a jó Isten köré az életeteket és azt kívánom, hogy őszintén mondjátok ki: mi nem esünk szerelembe, mi elköteleződünk mellette. Egy szívdobbanásnyira legyetek mindig egymástól a „szeretlek téged” útját járva és kimondva: Maradjunk együtt!

Hajlák Attila-István