Kertkaland: játszva tanulni a teremtett világról

0
1492
Fotók: Kertkaland

Átfogó ökológiára van szükségünk, sürget Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájában a környezeti válság kapcsán, ami azt is jelenti, hogy tudatosítjuk: nem egyszerűen környezeti válság van, ez kiegészül az emberi és társadalmi dimenzióval, így egy társadalmi-környezeti válságról kell beszélni. A környezet, a teremtett világ megbecsülése mindannyiunk feladata. Ebben segít játékos módon a Kertkaland nevű társasjáték, amivel játszva megérthetjük, hogy mi lehet a szerepünk a teremtett világban és a természet körforgásában. Rusz-Ajtony Eszter, a játék rajzolója és szerkesztője írását olvashatják.

Mi is a Kertkaland? Röviden: oktató jellegű családi társasjáték. Bővebben pedig: kép, inspiráció, életérzés, átjáró a képzelet és valóság, játék és tapasztalati tanulás között. Nehéz, sőt, lehetetlen a Kertkalandról elfogulatlanul írni, beszélni, ha a képekbe öntött történet egy gyerekkori álom megvalósulása. 

A Cseperedők Családi Fesztivál 2020-as online programjára készült el a játék egyszerűbb, kinyomtatható, gyerekekkel kiszínezhető változata a Határátlépők Egyesület gondozásában. Milyen feladat mozgathatná meg a kicsiket és nagyokat egyaránt? Mi az a téma, amely egyrészt mindannyiunk szívéhez közel áll az egyesületen belül, másrészt a pandémia első évében talán minden korábbinál nagyobb erővel robbant be a köztudatba és sokunk életébe? A válasz egyértelmű volt. Legyen játék, és legyen a játék témája a kertészkedés! Talán sokunkban élnek a felhőtlen gyerekkori nyarak emlékei, amikor gondtalanul figyelhettük a csigák, hangyák vonulását, „vizeztünk” a napmelegítette esővizes dézsában, naponta lestük, hogy kibújt-e már az általunk vetett bab, hogyan pirosodik napról napra a ribizli, amit türelmesen ki kell várnunk, vagy hol jelent meg újabb vakondtúrás a kertben. Közben sárosak lettünk, csalánba estünk, málnafoltos ruhában fára másztunk, és mosatlanul ettük, ami épp beérett. Ezek olyan élmények, amelyekkel nem versenyezhet a virtuális valóság, és persze egy társasjáték sem, s amelyek életreszólóan megalapozhatják a természethez, a velünk együtt élő lényekhez való viszonyunkat, s kiindulópontjául szolgálhatnak annak megértésében, hogy hol a helyünk, és annak részeként mi lehet a szerepünk a teremtett világban és a természet körforgásában.

A Kertkaland társasjáték kedves lehet azok számára, akik már a valóságban is megtapasztalták a kertészkedés örömeit, és felkeltheti azok érdeklődését, akik még nem találkoztak a kert adta élményekkel.

Mivel a kicsik különösen fogékonyak mindenre, és mint az utánunk következő generáció képviselőin, környezetünk jövőjének alakulása rajtuk is múlik, ezért a fenntartható, környezetbarát kertészkedéssel való megismerkedést nem lehet elég korán kezdeni. A valós, természetközeli élmények elsődlegességét fenntartva erre ad lehetőséget a Kertkaland társasjáték. A játéktábla mezői a vegetációs időszakon vezetik keresztül a játékosokat, kora tavasztól őszig, a palántázástól az életet adó májusi esőn és a nyári szárazságon át az őszi avar komposztálásáig. A játék során „terményeket” gyűjthetünk, miközben az időjárás, a természeti jelenségek befolyásolják a sikereinket. Érhet minket csigainvázió, hangyatámadás, jégeső, ugyanakkor a segítségünkre siethetnek a tetvek ellen a katicák, a csigák ellen a sünök, táplálhatja a talajunkat a tavalyi komposzt. A játék nem meglévő tudásra alapoz, hanem a folyamat során nyújt új ismereteket, amelyek a valóságban is hasznosíthatóak. A játék menetét alakító „szerencsekártyákon” szó esik a komposztálás mellett a mulcsozásról, amelynek hála kevesebbet kell locsolni, lazítja, táplálja a talajt. Az egymást segítő „növénybarátok” révén bevezetésre kerül a növénytársítás fogalma. Megjelennek a kártevők, betegségek ellen való természetes védekezési módszerek, mint a tejes permet vagy az illóolajban gazdag növények hatása, a méhlegelők és a beporzók fontossága. Ezek a permakultúrás, fenntartható, talajt tápláló és helyi ökoszisztémát támogató kertészkedés alapjai. Saját egészségünk érdekében sem mindegy, mi kerül az asztalunkra, a betevőnk legalább egy részét megtermelhetjük a saját kiskertünkben. Ez a fajta hozzáállás óvodáskorban tudatosítva könnyebben beépülhet a gondolkodásunkba.

A játék zöldségeket, gyümölcsöket, fűszer- és gyógynövényeket ábrázoló terménykártyái önállóan is használhatók a növényekkel való ismerkedésre, a növénytársítás lényegének bemutatására vagy memóriakártyaként. A szerencsekártyákon szereplő témák, fogalmak feldolgozhatók egy-egy beszélgetésben, óvodai, iskolai gyerekfoglalkozáson, így a Kertkaland nemcsak társasjátékként, hanem környezeti nevelési segédeszközként is hasznosítható. Az illusztráció kézi rajzolású, a játék mesekönyvszerű élményt ad, hogy a gyerekek a játék tematikájától függetlenül is minőségi, önmagában is értéket képviselő képanyaggal találkozzanak. 

Az első bemutatópéldányok után a Kertkaland a remények szerint szélesebb körben is elérhető lesz. Erről és további információkról az azonos nevű Facebook-oldalon lehet tájékozódni.

Rusz-Ajtony Eszter rajzoló, szerkesztő

Az írás megjelent a Vasárnap hetilap 2022/8-as számában.