Új magyar ház a csángóknak: ezúttal Szászkúton

0
1338
Fotók: MCSMSZ/Facebook

Csángó vidékekeken évről-évre egyre több a magyar kulturális programoknak, délutáni magyar oktatásnak otthont adó, úgynevezett magyar ház, vagy ahogy a csángómagyarok szeretik írni: Magyar Ház. Most Szászkúton (Bákó megye) nyitotta meg ajtaját egy ilyen intézmény a hónap elején. Az épületben tartott első alkalomról a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége adott hírt.

Idén február 3-ra Hozó Bernadett és Mihály Zsolt oktatók összehívták az új közösségi ház első szülői értekezletét. Az összejövetelen részt vett Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöke és Hegyeli Attila, az oktatási program koordinátora is. Mindannyian arra biztatták a szülőket, hogy tegyék lehetővé a gyermekek részvételét a magyarórákon és más magyarházas foglalkozásokon. Már február 7-től várnak minden harmadik életévét betöltött gyermeket a Magyar Házba, ahol folytathatják a korábbi években megkezdett magyarórákat, illetve csütörtökönként lehetőség nyílik különböző népi hangszerekkel ismerkedni: tanulhatnak pásztorfurulyán, hegedűn és kobzon muzsikálni.

Óvodai csoport is indul, a szülők kérhetik óvodás korú gyermek részére a napközis foglalkozást, így az állami óvodai foglalkozások után a Magyar Házban ebédelhetnek, pihenhetnek és magyar nyelvű foglalkozásokon vehetnek részt a kicsik. Ezen túlmenően, amennyiben egy diák a foglalkozások 80 százalékán részt vesz, jogosulttá válik az MCSMSZ ösztöndíjára. Ezáltal a szervezet a diákokat a részvételre, felelősségvállalásra szeretné ösztönözni.

Forrás: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ)