Díjazták Kakucs Bélát, azaz Szilveszter testvért és Jánó Mihály művészettörténészt

0
968
Fotó: Háromszék napilap

A Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés idén is díjazta a kézdivásárhelyi Vigadó színháztermében a közösség olyan tagjait, akik az elmúlt években önzetlenül, becsülettel és alázattal tettek Kézdiszékért, annak polgáraiért. Idén az esztelneki Szilveszter ferences szerzetes és Jánó Mihály művészettörténész is részesült az elismerésben, amit negyedik alkalommal osztottak ki, február 17-én, csütörtökön este Iochom István tudósítása szerint.

A Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés nonprofit civil szervezetet öt évvel ezelőtt alapították. A díjjal olyan személyekre hívják fel a közfigyelmet, akik valóban önzetlenül tesznek a közösségukért, munkájukért nem várnak jutalmat. Olyanok kapják az elismerést, akik a közösségépítés, történelmi értékeink megőrzése, a kézművesség, a térség szépségeinek, értékeinek népszerűsítése, az innováció, környezetfenntartás érdekében, illetve fejlesztés vagy a sport területén tevékenykednek. Az idei díjazottak közt van Kakucs Béla, akit Szilveszter ferences szerzetesként ismerünk és Jánó Mihály művészettörténész is.

Szilveszter testvér méltatásában elhangzott: Zetelakán Sepsiszentgyörgyön és Medgyesen is szolgált papként, majd 1996-ban belépett a ferences rendbe, ünnepélyes fogadalmát 2001. augusztus 12-én tette le. Magyarországon töltött tanulmányi évei után Dés, Marosvásárhely, Vajdahunyad, Kolozsvár, Brassó, Kaplony, majd Csíksomlyó voltak ferences állomáshelyei, 2013-tól Esztelneken tevékenykedik. Az esztelneki ferences kolostortemplomban végzett papi szolgálata mellett 2021 februárjától Kovács Gergely érsek megbízásából Esztelnek és Kurtapatak katolikusainak lett a lelkipásztora Bernardin atyával együtt.

Jánó Mihály muzeológus, művészettörténész, kritikus és szakíró, laudációjában elhangzott: 1983 és 1991 között a Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum képtárának vezetője, majd művelődési főtanácsos volt. Szakterülete a középkori ikonográfia és a Szent László-ábrázolások kutatása, valamint a kortárs művészet irányzatai. A falfestmények témájában Kolozsváron is hallhattuk őt a Szent Mihály-templomban láható ábározolásokról előadni, szerkesztőségünkkel és kiadónkkal is együttműködött több ízben. Laudációjában úgy fogalmaztak, hogy ő Kézdiszék kulturális örökségének legavatottabb kutatója.

Iochom István

Forrás: Háromszék napilap (www.haromszek.ro)